Notarii sunt îngrijoraţi că blocarea programului Prima Casă de către angajaţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară le-ar putea dăuna activităţii şi le-ar provoca pagube. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România spun că ameninţarea angajaţilor ANCPI cu blocarea programului Prima Casă este discutabilă din punct de vedere legal şi ar putea dăuna activităţii notariale. "În baza unui Protocol din anul 2004, notarii publici înc
Notarii sunt îngrijoraţi că blocarea programului Prima Casă de către angajaţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară le-ar putea dăuna activităţii şi le-ar provoca pagube.
Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România spun că ameninţarea angajaţilor ANCPI cu blocarea programului Prima Casă este discutabilă din punct de vedere legal şi ar putea dăuna activităţii notariale.
„În baza unui Protocol din anul 2004, notarii publici încasează tarifele de publicitate imobiliară şi le virează în contul ANCPI, degrevând astfel Agenţia şi angajaţii săi de această activitate, fără perceperea vreunui comision.
Fiecare notar sau delegat notarial depune şi ridică o singură dată 10 – 20 de acte, scutind zeci de cetăţeni de drumuri la birourile de carte funciară, iar angajaţii ANCPI nu sunt deloc dezavantajaţi de faptul că discută cu un om, în loc de câteva zeci”, se arată într-un comunicat al Uniunii Notarilor Publici.
Notarii publici spun că lungirea termenelor de rezolvare a lucrărilor la una sau mai multe luni constituie un fapt generator de corupţie, iar protestatarii confundă termenul de soluţionare a unei petiţii sau a oricărei cereri administrative, cu prestarea unui serviciu public, pentru care cetăţenii plătesc un tarif, de multe ori substanţial.
Precizarea vine în urma anunţului făcut de reprezentanţii celor aproape 3.500 de angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au susţinut că nu vor mai acorda, din 12 aprilie, „extrasul de carte funciară şi actele de intabulare în regim de urgenţă, fără de care nicio persoană nu va putea accesa de la bănci fondurile necesare cumpărării unei locuinţe”.
Publicitatea imobiliară a scăzut anul trecut cu 30%
Totodată, notarii publici arată că lungirea termenelor va duce la scăderea numărului de lucrări rezolvate, iar veniturile ANCPI vor fi insuficiente pentru plata angajaţilor.
„Este cu atât mai greu de înţeles acest protest, în condiţiile în care, în contextul crizei economice, activitatea de publicitate imobiliară a scăzut în anul 2009 cu 30% faţă de anul 2008, fără ca reducerea din ultima perioadă a posturilor ANCPI ale personalului rămas fără obiectul muncii să depăşească 10%”, arată UNNPC.
Aproape 70 de reprezentanţi ai Federaţiei Sindicale Cadastru şi Publicitate Imobiliară au protestat vineri în faţa Ministerului Administraţei şi Internelor pentru că nu şi-au primit integral salariile pe luna februarie şi a ameninţat că vor bloca, începând de luni, programul Prima Casă.
Reprezentanţii ANCPI au susţinut că angajaţii Agenţiei nu şi-au primit integral salariile pe luna februarie, ci doar 70% şi că nu poate obliga angajaţii să lucreze peste program pentru eliberarea în regim de urgenţă a actelor „în condiţiile în care nu se plătesc ore suplimentare, iar ANCPI lucrează cu mai puţin de 3.500 de angajaţi, faţă de numărul de posturi aprobate prin Hotărâre de Guvern, de 3.598”.