expertiza, a valorii de circulatie”, spune Doina Rotaru, presedinte al Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici din Bucuresti. Mihai Berinde, presedinte al Consiliului Concurentei, declara insa ca aceasta grila a notarilor este strict pentru calcularea comisionului pentru serviciile notariale si nu se pot constitui in preturi efective pentru case. „Ca spera ei, este altceva, dar tranzactiile se pot face si peste si sub aceasta suma”, afirma Mihai Berinde.De unde au aparut aceste cifre si ce ii sperie pe multi romani? Camera Notarilor Publici Bucuresti a comandat Corpului Expertilor Tehnici din Romania un studiu privind piata imobiliara pe aproape toate segmentele – apartamente, case, terenuri, spatii comerciale (cele mai banoase, de altfel). A existat un studiu similar realizat in 2002, care era orientativ. Atunci insa, notarii nu au vrut sa impuna acele valori (aproape la jumatate, fata de cele de acum, pe segmentul apartamentelor), ci tineau doar cont de ele la stabilirea comisionului pe care il percepeau (de circa 3% din valoarea tranzactiei). De aceasta data, ei vor ca noua grila sa o transforme in litera de lege. si ceea ce ii inspaimanta pe romani este faptul ca noile preturi minime existente in grila sunt mult peste ceea ce vor sa recunoasca toti cei care mai cred ca apartamentele din Romania sunt ieftine. In ultimul an, in Bucuresti, pretul apartamentelor s-a dublat, iar in tara, per total, a crescut cu circa 35%, in conditiile in care in orasele din vest s-au inregistrat cresteri de doar 15%. Nivelul preturilor caselor si terenurilor propus de notari nu este inventat, ci doar pune negru pe alb o realitate care pana acum era doar la stadiul de zvon si de anunturi in presa. Da, preturile la case si terenuri s-au scumpit in ultimii doi ani. Exista si doua parti bune si doua parti rele in a pune pe hartie o astfel de lista. Mai intai partile bune: elimina speculantii imobiliari, care pacaleau credulii, si oamenii neinformati si le cumparau apartamentele sau terenurile pe nimic, mult sub preturile pietei. si in al doilea rand, ar putea reduce numarul evazionistilor (care desi cumparau imobile la preturi de piata, declarau in acte mult mai putin, pentru a plati un impozit mai mic la stat) si al celor care spalau bani (cumparau case la preturi mult mai mari, pentru a introduce banii pe piata). Reversul medaliei – si piata imobiliara trebuie sa se supuna regulilor de piata libera si sa se faca tranzactii la preturi dictate de cerere si oferta, nu de o autoritate, oricare ar fi ea, si in al doilea rand, un interes privat (cel al notarilor, care vor bineinteles un comision cat mai mare) nu trebuie sa se erijeze intr-un interes national.”Daca statul roman doreste sa ia niste taxe si impozite din tranzactiile imobiliare, ar trebui sa faca singur o politica, dezbatuta de Parlament, nu sa lase la latitudinea unui grup sa creasca aceste taxe”, declara Gabriel Zamfir, presedinte al Uniunii Nationale Imobiliare.

Cum se stabilesc preturile minime la apartamente
Grila notarilor respecta mai multe criterii:
· numar de camere,
· confort (1,2 sau 3)
· zona,
· subzona (de exemplu, in Bucuresti, cea mai scumpa este sub-zona Fantani, din zona Unirii), —an de constructie,
· nivel -la parter, etaj intermediar, etaj superior si ultimul etaj (unde se afla cele mai ieftine), —-daca are sau nu imbunatatiri.
Exemplu: Conform noii grile, un apartament cu doua camere confort unu din zona Unirii, construit dupa 1980, situat la un etaj intermediar, costa minimum 51.000 euro, daca este degradat si minimum 58.000 euro, daca are imbunatatiri.Un apartament de doua camere, tot la etaj intermediar, dar confort trei, in zona Piata Resita are un pret minim de 5.000 euro, daca este degradat si 6.500 euro, daca are imbunatatiri