O nouă escrocherie încearcă să profite de naivitatea unor români. Această înșelătorie îi vizează pe șoferi. Ei primesc amenzi false din partea Poliției Locale. Despre ce este vorba mai exact?
Pe rețelele sociale a fost dezvăluită o nouă escrocherie a hoților care implică utilizarea falselor avertismente de la „Poliția Comunitară” pentru a înșela proprietarii de mașini.
Această fraudă presupune inițial lăsarea unui avertisment pe parbrizul mașinii, urmat de un fals avertisment de ridicare a mașinii, cu instrucțiuni de plată online pentru o amendă falsă.
Cum funcționează această escrocherie?
Această escrocherie este realizată de grupuri care urmăresc frecvent locurile de parcare, în special în parcările magazinelor. Oamenii primesc pe parbriz o notificare care pretinde a fi un avertisment oficial de la „Poliția Comunitară”. În realitate, acest document nu este emis de nicio autoritate publică și este o încercare de înșelăciune.
Reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală Sector 5 au precizat că somațiile respective nu sunt emise de instituția lor și nu reprezintă acte oficiale, transmite DC News. De asemenea, au subliniat următoarele aspecte:
- Actele normative enumerate în somație nu există în realitate.
- Denumirea de „poliție comunitară” nu mai este folosită din 1 ianuarie 2010, de când polițiile comunitare au fost transformate în poliții locale.
- Datele de contact enumerate în antetul somațiilor nu sunt asociate Direcției Generale de Poliție Locală Sector 5.
Recomandările autorităților
Autoritățile recomandă persoanelor care se consideră vătămate să sesizeze secția de poliție competentă teritorial. Conform articolului 258 din Codul penal, folosirea fără drept a unei calități oficiale implicând exercițiul autorității de stat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Conform Codului penal:
- (1) Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
- (2) Fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție după ce a pierdut acest drept se pedepsește similar.
- (3) Dacă aceste fapte sunt săvârșite de o persoană care poartă fără drept uniforme sau semne distinctive ale unei autorități publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.