Comisiile de specialitate reunite în Parlament au dat un nou aviz negativ pentru un ministru propus în noul Guvern al lui Ludovic Orban. De data aceasta este vorba despre Ion Ştefan, cel care a ocupat portofoliul Dezvoltării şi este acum propus pentru acelaşi post.
Ion Ştefan a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării din partea comisiilor de specialitate din Parlament.
S-au înregistrat 20 de voturi „pentru” respingere, opt „împotrivă” şi şase abţineri.
Ion Ştefan a vorbit în faţa parlamentarilor despre realizările sale în cele trei luni de mandat
Ministrul propus la Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie, Ion Ştefan, a declarat, marţi, la audierile din comisiile parlamentare reunite, că realizarea cea mai mare de când a preluat portofoliul a fost „oprirea sifonării banului public” şi a adăugat că în urma controalelor efectuate pe PNDL 1 şi PNDL 2 s-a constatat că s-au cheltuit prea mulţi bani din bugetul statului „fără a da nimeni socoteală”.
„Cea mai mare realizare este oprirea sifonării banului public, toleranţă zero când vorbim de cheltuirea banului public într-un mod necuviincios. Am oprit risipa, deci nu există cerere de plată înaintată Ministerului Lucrărilor Publice să fie achitată fără a fi verificată. Toate lucrările, absolut toate lucrările executate prin PNDL 1 şi 2 au fost controlate, toate cererile. Vom controla şi ce a fost în urmă, vom controla toate lucrările, toate alocările, s-au cheltuit prea mulţi bani din bugetul statului fără a da nimeni socoteală”, a afirmat Ion Ştefan.
„În absolut toate cazurile de nereguli aceste documente au fost înaintate către organele de cercetare penală”
Ministrul a precizat că, de la preluarea mandatului, „toate cererile de plată au fost verificate către ISC, dar şi de Corpul de control al ministrului” şi a afirmat că acolo unde au fost găsite nereguli plăţile au fost oprite, „principala cerinţă fiind corecta cheltuire a banului public”, scrie Agerpres.
„Ca ministru al Lucrărilor Publice, am acţionat în baza recomandărilor din raportul Curţii de Conturi a României care a solicitat să se facă plăţi numai după ce vor fi verificate lucrările. Ne-am asumat şi am semnat planul de control al Corpului de control, spre deosebire de predecesorii mei care au refuzat acest lucru. În absolut toate cazurile de nereguli aceste documente au fost înaintate către organele de cercetare penală.
Pentru PNDL 1 au fost 758 de solicitări de la 446 de UAT-uri, din care 122 de solicitări au fost neconforme, în valoare 92,5 milioane de lei (…) la 89 de UAT-uri au fost plătite 307 de milioane de lei. Toate cererile înaintate ministerului au fost plătite, dar cele care au fost conforme. Pentru PNDL 2, 3.656 de solicitări de la 1.728 de UAT-uri, din care 627 de solicitări neconforme în valoare de 436 de milioane de lei (…), la 428 de UAT-uri au fost plătite peste 2,5 miliarde de lei”, a spus Ştefan.