Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali se află din nou în impas, după ce guvernul condus de Alexis Tsipras a respins ultima propunere de acord avansată de aceştia din urmă, invocând faptul că planul prezentat nu cuprinde progresele înregistrate în ultimele luni, consemnează agenţia EFE.
În plus, guvernul de la Atena a amânat, cu acordul FMI, rambursarea unei tranşe de împrumut de 300 de milioane de euro ce era scadentă vineri, noua dată scadentă fiind 30 iunie, când trebuie rambursate alte trei împrumuturi, suma totală a acestor patru împrumuturi fiind de 1,6 miliarde de euro.
Unii membri ai executivului grec au susţinut că cele 300 de milioane de euro există în trezorerie, dar amânarea rambursării lor este o decizie politică.
De altfel, premierul Alexis Tsipras pare supus unei presiuni intense în interiorul partidului său Syriza să nu accepte reformele cerute de creditorii internaţionali. Neplata acestei tranşe este un prim pas 'pentru a vedea dacă (creditorii internaţionali) dau înapoi şi se poate semna un acord demn', a declarat Dimitris Stratulis, ministru-adjunct al securităţii sociale. 'Dacă ei nu dau înapoi, atunci nici guvernul nu o va face şi se va vedea obligat să caute soluţii alternative, cum ar fi alegerile' anticipate, a adăugat acesta.
Şi ministrul muncii, Panos Skurletis, a vorbit despre posibilitatea convocării alegerilor anticipate pentru ca 'poporul să se pronunţe' acordând un mandat sporit stângii radicale Syriza să negocieze cu creditorii internaţionali de pe poziţii de respingere fermă a unor noi măsuri de austeritate.
Printre solicitările creditorilor internaţionali pe care guvernul condus de Alexis Tsipras le consideră inacceptabile şi au condus la acest blocaj se numără creşterea TVA-ului, în special la medicamente, şi reducerea pensiilor mici în cadrul unei reforme generale a sistemului de pensii.
AGERPRES