Nou cutremur în zona Vrancea! România se confruntă cu un val de cutremure care s-au produs în ultima perioadă.
Experții dau însă asigurări că este o activitate seismică normală și că este exclus un cutremur periculos în viitorul apropiat.
Nou cutremur în zona Vrancea! A avut loc la peste 70 de km adâncime
Un cutremur cu magnitudinea de 3.3 s-a produs, sâmbătă la ora 18:10:15 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INFP.
Seismul s-a produs la adâncimea de 73 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 83 km S de Bacau, 85km E de Brașov, 110 km NE de Ploiești, 115 km V de Galați, 120 km NV de Brăila, 162 km N de București, 164 km SV de Iași, 179 km NE de Pitești, 196km E de Sibiu, 212km SV de Chișinău.
Un alt cutremur, cu magnitudinea 3, s-a produs joi dimineaţa, la ora 5:25, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la o adâncime de 81 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 85 km Est de Braşov, 90 km Sud de Bacău, 104 km Nord-Est de Ploieşti, 111 km Vest de Galaţi, 115 km Nord-Vest de Brăila şi 155 km Nord de Bucureşti.
Doar în iunie s-au produs 16 cutremure
De la începutul acestei luni, în România s-au produs 16 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,4 pe Richter.
Cel mai important seism din acest an a avut o magnitudine de 4,7 pe Richer şi a fost simţit şi la Bucureşti. Seismul s-a produs în data de 26 mai.
Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a ținut să îi liniștească recent pentru români, cu privire la un posibil cutremur cu o magnitudine mare, în România.
Mărmureanu liniștește populația
El spune că activitatea seismică din zona Vrancea este atent monitorizată și că aceasta este normală, un cutremur puternic fiind exclus.
”E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișinău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent.
În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km.
De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.
Sursă foto: Dreamstime.