Președintele din Republica Moldova, Maia Sandu, a susținut că Rusia folosește criza energetică ca pe un instrument de destabilizare în regiune și de influențare a alegerilor parlamentare din 2025.

Republica Moldova pregătește ajutoare umanitare

Ea a afirmat că Republica Moldova pregătește ajutoare umanitare pentru a sprijini locuitorii afectați de această decizie și a îndemnat populația la unitate și solidaritate. Maia Sandu a transmis pe rețelele sociale că cetățenii trebuie să gestioneze rațional resursele energetice în aceste vremuri dificile.

În paralel, țara vecină României se află deja de câteva săptămâni în stare de urgență, măsură luată pentru a face față efectelor crizei gazelor naturale.

„Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a ne submina parcursul european. În astfel de momente, e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei. Și să folosim rațional energia”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Pe de altă parte, oficialii ruși susțin că Republica Moldova folosește această criză ca pretext pentru a se apropia de România și, implicit, de NATO. Tema integrării Moldovei în România și a presupuselor acțiuni de eliminare a identității moldovenești revin constant în discursurile oficialilor de la Moscova.

Rusia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Maria Zaharova a reacționat vehement

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că actualele autorități moldovenești nu consideră Republica Moldova un stat suveran și urmăresc integrarea acesteia în România, ceea ce ar deschide calea spre NATO.

Ea a adăugat că utilizarea crizei energetice ar putea fi un mijloc de soluționare forțată a conflictului transnistrean, atribuind responsabilitatea pentru această situație guvernului de la Chișinău. Zaharova a avertizat că escaladarea crizei ar putea genera instabilitate la nivel european.

„De facto, ei sunt români și, în consecință, complet occidentali. Nici măcar pro-occidentali. Nu este vorba despre ca Moldova să-și păstreze suveranitatea și să aleagă un model sau o aspirație, nu știu, centrată pe NATO. Nu, deloc! Actualele autorități moldovenești nici măcar nu consideră Moldova un stat suveran. Ele vor doar să o integreze în România, iar prin România, în NATO. Parcă încearcă doar să o atașeze.

Prin urmare, toate acțiunile întreprinse vizează eliminarea completă a culturii, limbii, identității și industriilor Moldovei, în special a sectorului de apărare. Am discutat anterior cum regimul Sandu intenționează să utilizeze criza energetică din țară pentru o soluție forțată a problemei transnistrene.

Aceștia pun fără echivoc responsabilitatea pentru oprirea aprovizionării cu gaz pe umerii Rusiei. În cele din urmă, escaladarea situației ar putea duce la consecințe grave, cum ar fi apariția unei instabilități în creștere în Europa”, a declarat Maria Zaharova.

Postarea realizată de Maia Sandu poate fi vizualizată aici.