Premierul Ucrainei, Denis Şmigal, a declarat că, după încetarea contractului actual pentru tranzitul de gaze rusești prin conductele ucrainene, Kievul va insista asupra menținerii tranzitului o perioadă de cel puțin 15 ani, transmite agenţia RBC.

„Sperăm în continuare că partenerii noștri, în special Statele Unite, vor prelungi sancțiunile”

În opinia lui Şmigal, acest lucru ar putea fi facilitat de sancțiunile împotriva Nord Stream 2. Potrivit premierului ucrainean, opțiunea sistării tranzitului de gaze rusești prin conducte ucrainene după lansarea Nord Stream 2 nu este luată în considerare, deoarece proiectul respectiv se află parțial sub sancțiuni.

„Sperăm în continuare că partenerii noștri, în special Statele Unite, vor prelungi sancțiunile. Suntem convinși că suntem luați în considerare atunci când se discută despre lansarea și certificarea conductei (Nord Stream 2 – n.red.). Bineînțeles, vom insista să menținem pentru cel puțin 15 ani nivelul de tranzit existent la ora actuală”, a adăugat premierul ucrainean, Denis Şmigal.

RBC amintește că, recent, un reprezentant al MAE rus a afirmat că „Federația Rusă se poate descurca și fără tranzitul de gaze spre Europa prin conductele aflate pe teritoriul ucrainean, deși acum nu se ia în calcul acest lucru”.

Șeful companiei Naftohaz Ukraini, Iuri Vitrenko, de asemenea, a admis că, după lansarea Nord Stream 2, tranzitul gazelor rusești prin rețeaua de conducte a Ucrainei ar putea fi sistat.

Ucraina acuză Gazpromul, şi implicit Rusia, că se foloseşte de energie ca de o armă politică

Săptămâna trecută, Ucraina cerea SUA şi Germaniei să sancţioneze gigantul rus Gazprom. Kievul acuză producătorul rus de gaze naturale că se foloseşte de energie ca de o armă politică, după ce Gazprom a implementat un acord de tranzit cu Ungaria care privează Ucraina de gaze naturale.

Potrivit termenilor acordului de aprovizionare pe termen lung cu Budapesta, care a intrat în vigoare vineri, Gazprom nu va mai livra gaze Ungariei via Ucraina, ci prin Serbia şi Austria, transmite agenţia Reuters.

Ucraina va rămâne astfel fără veniturile obţinute din tranzitul gazelor, iar ţara nu va mai putea importa fluxuri inverse de gaze din Ungaria, practică folosită din 2015 pentru a nu mai cumpăra gaze direct din Rusia.

Iuri Vitrenko, şeful companiei de stat Naftogaz din Ucraina, a cerut SUA şi Germaniei să onoreze ceea ce au promis, respectiv să adopte o atitudine fermă împotriva Moscovei, angajament făcut contextul finalizării gazoductului Nord Stream 2 către Germania.