Două MiG-uri 21 Lancer ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate joi de la sol, după ce a fost semnalată prezența unor avioane militare rusești în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre.

Avioanele române au interceptat patru aeronave rusești, două bombardiere și două avioane de vânătoare, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.

”Misiune de rutină”

”A fost o misiune standard de poliție aeriană executată azi de Forțele Aeriene Române. La solicitarea Centrului NATO de Operațiuni Aeriene Combinate au ridicat două aeronave MiG 21 Lancer pentru o operațiune de interceptare și identificare vizuală a unor aeronave care evoluau în spațiul aerian internațional, în zona de responsabilitate a Bulgariei, dincolo de apele teritoriale bulgărești.

Aeronavele MApN au executat fără probleme misiunea, au identificat vizual două aeronave Tupolev-22 și două aeronave Suhoi-27 ale Forțelor Aeriene Ruse. Aș caracteriza misiunea ca una de rutină, lipsită de probleme, aeronevele Forțelor Aeriene Române s-au întors la bază după executarea acestei misiuni”, a declarat Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt MApN, la Digi24.

Tupolev-22 (Tu-22) este un bombardier strategic al Forțelor Aeriene Ruse, iar Suhoi-27 (Su-27) sunt avioane de vânătoare care însoțesc de obicei bombardiere.

”De fiecare se întâmplă la fel”

”Nu sunt misiuni care să ne surprindă. Astfel de misiuni de zbor se desfășoară în spațiul aerian internațional și România execută, ca membru NATO, misiuni de poliție aeriană sub comanda Centrului NATO ori de câte ori e nevoie”, a mai precizat Constantin Spînu.

Un incident similar a avut loc în urmă cu două luni, când avioanele române au interceptat o formațiune similară deasupra Mării Negre.

”Misiunea de Poliție Aeriană executată de Forțele Aeriene Române este o misiune standard, executată sub comandă NATO.

De fiecare se întâmplă la fel, se apropie de spațiul aerian NATO dar nu au intrat niciodată în acest perimetru Aliat.

Nimic din ceea ce s-a întâmplat ieri nu a fost surprinzător și nu cred că ne puteau lua prin surprindere. Forțele aeriene ale NATO au capacitatea să reacționeze de fiecare dată cu promptitudine.

Suntem obișnuiți cu o astfel de evoluție a aeronavelor rusești”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt MApN.