Bruxelles-ul propune interzicerea importurilor de aur rusesc în țările UE, una dintre marile surse de venit ale Rusiei după hidrocarburi.

Comisia Europeană a propus un nou pachet de sancțiuni complementare împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, care urmărește să acopere carenţele celor anterioare.

Noile sancțiuni introduc noi restricţii comerciale pentru a stopa îmbunătăţirea militară şi tehnologică a armatei ruse

La dreptul de veto al aurului, măsură în concordanță cu cea adoptată de partenerii G7, care urmărește să înăbușe mai multe surse de venit rusești, se adaugă și alte puncte care vor întări măsurile actuale. Comisia va prezenta și noi nume de adăugat pe lista persoanelor sancționate pentru război, care însumează deja o mie. Cei 27 de ambasadori sunt așteptați să discute pachetul luni, pachet care trebuie să fie aprobat de toți partenerii.

Noile sancțiuni, pe care Bruxelles-ul le numește „întreținere și aliniere” și care urmăresc să evite fisurile care le-au permis să treacă prin ele, să le clarifice aplicarea și să înăsprească practica, introduc mai multe restricții comerciale asupra mașinilor și elementelor rusești care ar putea ajuta la îmbunătăţirea militară şi tehnologică a armatele țării euroasiatice sau la dezvoltarea sectorului său militar, conform documentului la care El País a avut acces.

„Ne propunem să înăsprim sancțiunile puternice ale UE împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. „Moscova trebuie să continue să plătească un preț mare pentru agresiunea sa”.

Exportul de produse agricole, alimente sau îngrășăminte nu este inclus în sancțiuni

Pachetul complementar precizează clar că exportul de produse agricole, alimente sau îngrășăminte nu este inclus în sancțiuni; nici exporturile umanitare și esențiale. Acum, Bruxelles-ul permite, de asemenea, să se facă tranzacții cu anumite companii de stat dacă acele schimburi sunt agricole sau de transport petrol către țări terțe, potrivit textului.

Este o măsură menită, spune Comisia Europeană, să lupte împotriva insecurității alimentare în timp ce riscul de foamete în țările în curs de dezvoltare este o realitate din ce în ce mai tangibilă ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

Țara este unul dintre grânarele lumii, de la care se obțin greu cereale de la agresiunea militară lansată de Kremlin și unde forțele moscovite au fost acuzate că au jefuit cerealele în teritoriile ocupate. Nici produsele farmaceutice și de sănătate nu sunt incluse în sancțiuni, precizează textul regulamentului de sancțiuni.

Bruxelles-ul trece astfel să vorbească despre impactul real al sancțiunilor împotriva Rusiei atunci când mai multe țări africane au acuzat UE că a exacerbat criza alimentară cu măsurile sale împotriva Moscovei pentru invazie.

Aurul, o afacere de circa 15,5 miliarde de euro pentru Rusia în 2021

Acesta este un argument repetat de Kremlin, care are legături din ce în ce mai strânse în țări precum Republica Centrafricană, Mali, Libia sau Mozambic, unde au intrat cu forța cu operațiuni de propagandă, mercenari și fac afaceri profitabile în mine și cu materii prime.

Vetoul asupra aurului rusesc urmează interzicerii parțiale a importurilor de petrol din țara eurasiatică, care, totuși, câștigă sume record de valută străină din vânzarea țițeiului. La sfârșitul lunii iunie, țările G7 au aprobat deja o interdicție a importului de metal prețios.

Conform calculelor Marii Britanii, această afacere a reprezentat aproximativ 15,5 miliarde de euro pentru economia rusă în 2021 – Rusia fiind al doilea mare producător de aur din lume – și devenise o rută mai valoroasă pentru elita rusă atunci când era vorba de evitarea impactului sancțiunilor occidentale, potrivit Londrei.