Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, a numit marți un nou guvern fidel forței de dreapta care are menirea să scoată Marea Britanie din criza economică și socială cu care se confruntă întreaga populație.
Liz Truss este a treia femeie premier din istoria Marii Britanii după Margaret Thatcher (1979-1990) şi Theresa May (2016-2019).
Imediat după ce s-a întors din Scoţia, unde regina Elisabeta a II-a a invitat-o oficial să formeze un guvern în locul lui Boris Johnson, ea a numit primii miniștri în noul guvern.
Pentru prima dată, niciuna dintre cele patru funcţii executive principale: prim-ministru, finanţe, interne şi externe, nu este astfel ocupată de un bărbat alb. Noii miniștri sunt în mare parte personalităţi foarte conservatoare și loiale lui Liz Truss.
Cine sunt noii miniștri din Guvernul britanic
Fost secretar de stat discret la Foreign Office (ministerul de externe), James Cleverly, 53 de ani, a cărui mamă este originară din Sierra Leone, devine şef al diplomaţiei. Suella Braverman, o fostă avocată în vârstă de 42 de ani, moşteneşte Internele şi dosarul traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii.
Mai presus de toate, Kwasi Kwarteng, 47 de ani şi fiu al unor imigranţi din Ghana, este promovat în funcţia de ministru de finanţe, în prima linie în faţa inflaţiei care depăşeşte 10%, cea mai mare din ţările G7.
Prima şedinţă a cabinetului va avea loc miercuri dimineaţă înainte ca noua şefă de Guvern să îl confrunte pentru prima dată pe liderul opoziţiei, Keir Starmer, în parlament.
Noul premier va propune înghețarea facturilor la electricitate
„Nu trebuie să fim intimidaţi de provocările cu care ne confruntăm”, a subliniat Liz Truss în faţa a zeci de parlamentari adunaţi în faţa reşedinţei sale din Downing Street.
„Oricât de puternică este furtuna, ştiu că poporul britanic este mai puternic. (…) Sunt convinsă că împreună putem rezista furtunii şi ne putem reconstrui economia”, a precizat noul premier.
Ea a reiterat promisiunile saler privind un „plan îndrăzneţ” de reduceri de taxe şi să acţioneze „în această săptămână” pentru a ajuta gospodăriile sugrumate de facturile la energie. Potrivit presei britanice, Liz Truss urmează să anunţe joi un plan de zeci de miliarde de lire sterline pentru îngheţarea preţurilor la electricitate şi gaze care ar trebui să crească cu 80% în octombrie.
Liz Truss s-a întâlnit cu Regina Elizabeta a II-a la castelul scoțian
A doua zi după alegerea ei ca lider a Partidului Conservator, majoritar, Liz Truss, aleasă de 57% din cei aproximativ 142.000 de membri cu drept de vot ai partidului, faţă de 43% pentru rivalul ei, Rishi Sunak, a fost primită la castelul scoţian Balmoral de regina Elisabeta a II-a care a ales acest decor neobişnuit pentru a evita întoarcerea la Londra, având în vedere dificultăţile ei de a se deplasa.
În imaginile publicate de Casa Regală, suverana în vârstă de 96 de ani, sprijinită de un baston, îi strânge mâna noului premier britanic care devine astfel cel de-al 15-lea şef al guvernului britanic în timpul celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta.
Boris Johnson are un grad înalt de încredere în noul guvern
Într-un scurt discurs luni dimineaţă în faţa reşedinţei oficiale din Downing Street 10, unde se aflau câteva sute de persoane, Boris Johnson şi-a lăudat propriul bilanţ şi s-a comparat cu „o rachetă care şi-a încheiat misiunea” şi reintră în atmosferă. „Îi voi oferi acestui guvern sprijinul meu cel mai fervent”, a dat el asigurări.
Boris Johnson, „eroul” Brexit-ului, a părăsit astfel „cea mai bună slujbă din lume”, aşa cum o calificase, după 3 ani şi 44 de zile, după o serie de scandaluri care au declanşat zeci de demisii în anturajul său de la începutul lunii iulie.