Denisa-Angelica Stănișor este noul președinte CSM

Judecătorul Denisa-Angelica Stănişor a fost ales în funcția de președinte al CSM în cadrul votului desfășurat marți. Totodată, procurorul Emilia Ion a fost aleasă în funcția de vicepreședinte.

Pe ordinea de zi a ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de marți s-a aflat alegerea noii conduceri, respectiv a președintelui și vicepreședintelui.

Denisa-Angelica Stănişor
Denisa-Angelica Stănişor / SURSA FOTO: luju.ro

CSM este compus din 19 membri, dintre care nouă judecători și cinci procurori sunt aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

Doi reprezentanți ai societății civile sunt aleși de Senat, iar ceilalți trei membri sunt de drept: ministrul Justiției, președintele ICCJ și procurorul general al României. Conform Constituției și Legii 317/2004 privind CSM, membrii aleși au un mandat de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Conform dispozițiilor constituționale și legale, Consiliul este condus de un președinte și un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite și au un mandat de un an. Acesta nu poate fi reînnoit.

Candidaturile sunt strict reglementate

Conform regulilor, au dreptul să candideze doar cei nouă judecători. Și cei cinci procurori care sunt aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Membrii de drept ai CSM și reprezentanții societății civile nu au dreptul să candideze la funcțiile de președinte și vicepreședinte.

Alegerea conducerii CSM se realizează prin votul membrilor plenului. Dacă președintele ales este un judecător, atunci vicepreședintele trebuie să fie procuror. Și viceversa. Acest echilibru între judecători și procurori în conducere reflectă importanța menținerii unei echități.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru, Denisa-Angelica Stănişor (ambii ÎCCJ), Gheorghe-Liviu Odagiu (Curtea de Apel Alba Iulia) Elena Raluca Costache (Curtea de Apel Bucureşti), Ramona Graţiela Milu (Curtea de Apel Braşov), Mihaela-Laura Radu (Tribunalul Bucureşti), Narcis Erculescu (Tribunalul Dâmboviţa), Claudiu-Marian Drăguşin (Judecătoria S4 Bucureşti) şi Vasile-Alin Ene (Judecătoria Ploieşti).

Din CSM fac parte şi procurorii Daniel Horodniceanu (Parchetul de pe lângă ÎCCJ), Emilia Ion (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti), Bogdan Silviu Staicu (Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti), Claudiu Constantin Sandu (Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov) şi Marioara Cătălina Sîntion (Parchetul de pe lângă Judecătoria S3 Bucureşti). Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.