Bitcoin s-a apreciat puternic marți și a depășit, în premieră, 3.400 de dolari pe unitate. Moneda virtuală a urcat cu până la 14%, așa cum se poate observa din tabelul de mai jos.
Valoarea monedei elctronice este în prezent de peste trei ori mai mare decât la începutul anului.
Bitcoin a depășit, pe 1 ianuarie, nivelul de 1.000 de dolari, pentru prima dată de la finele anului 2013. La începutul anului 2016, bitcoin era tranzacționată pentru doar 435 de dolari pe unitate.
Bitcoin, este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală (criptomonedă) creată în 2009 și a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare și în afara oricărei constrângeri și reglementări.
În anul 2009, când a fost lansată această monedă, valoarea Bitcoin era de doar câţiva cenţi, din cauza incertitudinii economice şi a devalorizării yuanului chinezesc. Spre deosebire de euro sau dolar, moneda virtuală Bitcoin nu are nicio bancă să o gestioneze, dar are un număr mare de utilizatori pe internet, care plătesc cu ea diverse bunuri şi servicii. Criticii consideră Bitcoin drept o „monedă toxică”, netransparentă, nesigură, predispusă la speculaţii şi fraude pentru că nu există nicio organizaţie care să-i protejeze pe clienţi, respectiv numai ei sunt responsabili pentru pierderile înregistrate.
Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat şi o monedă digitală creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Numele se referă şi la programul cu sursă deschisă pentru folosirea acestor monede, cât şi la reţeaua de la egal la egal pe care acesta o formează. Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Moneda se foloseşte de criptografie pentru a furniza funcţii de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiţi decât de cel care îi deţine şi decât o singură dată.
Construcţia monedei permite deţinerea şi transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvaţi pe un computer personal sub forma unui fişier portofel sau pot fi stocaţi cu un serviciu de portofel al unei terţe părţi, iar în ambele cazuri bitcoinii pot fi trimişi prin intermediul internetului oricărei persoane cu o adresă Bitcoin. Topologia de la egal la egal şi lipsa unei administraţii centrale fac nefezabil ca un govern să manipuleze valoarea Bitcoinului sau să introducă inflaţie prin producerea lor.