Nou record negativ pentru România în UE: Una dintre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor

Sursa: Dreamstime

România a înregistrat printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Numai trei state ne depășesc la acest capitol.

România are printre cele mai mari rate ale şomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. potrivit datelor Eurostat. Mai exact, cu un procent de 22%, țara noastră ocupă a patra poziție în acest clasament, la același nivel cu Italia, după Spania, Grecia și Suedia.

Totodată, la nivel european, rata șomajului în rândul tinerilor este de 14% așa cum arată analiza situației din luna decembrie a anului trecut. Și tot în aceeași perioadă, numărul tinerilor cu vârstă sub 25 de ani, șomeri în Uniunea Europeană, ajunge la aproape trei milioane.

Cele mai mici valori ale șomajului în Uniunea Europeană au fost înregistrate, conform Eurostat, în țări precum Germania, Olanda și Austria.

Date oficiale de la INS privind rata șomajului

De altfel, la începutul lunii martie, INS a venit cu noi date referitoare la acest subiect. Astfel, în ianuarie 2023, rata șomajului nu s-a schimbat față de luna decembrie a anului trecut, rămânând la valoarea de 5,6%.

Rata şomajului în luna ianuarie a acestui an a fost de 5,6%, cifrele fiind egale cu cele înregistrată în luna decembrie 2022. Potrivit statisticii oficiale, rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna ianuarie a anului 2023 în România a fost de 465,0 mii persoane și este atât în scădere față de luna precedentă (468,4 mii persoane), cât și față de aceeaşi perioadă a anului precedent (495,6 mii persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,3% în cazul celor de sex feminin). Reține în continuare atenția nivelul ridicat, de 22,2%, al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), transmite INS.

Câte persoane adulte nu au loc de muncă

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,5% pentru luna ianuarie 2023 (4,2% în cazul femeilor şi 4,8% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,8% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna ianuarie 2023.

În context, trebuie spus că, potrivit unui studiu realizat de „Deloitte CFO Survey România 2023”, în rândul a peste 120 de directori financiari din România, companiile din țara noastră sunt preocupate de încetinirea creșterii economice, șomaj și inflația ridicată, dar sunt în general mai optimiste decât celelalte companii din Europa Centrală.

Studiul relevă o deteriorare accentuată a așteptărilor directorilor financiari din România privind creșterea economică, doar 17% dintre participanți considerând că economia va crește cu peste 2,5% în 2023, față de 57%, anul trecut.