Nou scandal pe legea pensiilor. Simona Bucura-Oprescu: Nu am găsit această lege

Simona Bucura-Oprescu

SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura-Oprescu

Noi contre pe legea pensiilor, de această dată între actualul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu și fostul ministru Raluca Turcan. Despre ce este vorba mai exact?

Controversă privind Legea Pensiilor

Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent că, atunci când a preluat mandatul, nu a găsit legea pensiilor pe masă, contrazicând astfel afirmațiile făcute de predecesoarea sa, Raluca Turcan.

Actualul ministru, Simona Bucura-Oprescu a explicat că, deși i s-a spus că legea era deja în lucru, nu a găsit un proiect complet la Ministerul Muncii și că legea 360/2023, care a fost adoptată recent, are la bază Legea 127/2019, inițiată de Olguța Vasilescu.

„Nu am găsit această lege, iar ceea ce pot să vă spun este că legea 360/2023, dacă a luat dintr-o lege, acea lege este 127/2019, legea făcută de doamna ministru Olguța Vasilescu”, a explicat Bucura-Oprescu la Digi24.

Ministrul Muncii a declarat că, atunci când a preluat mandatul, deși procesul de evaluare a dosarelor de pensie începuse din 2021, acesta ar fi trebuit să înceapă încă din 2020, conform legii inițiate de Olguța Vasilescu.

Ea a menționat că doar aproximativ 70% dintre dosarele de evaluare fuseseră finalizate și peste un milion de dosare rămâneau neevaluate, fiind cele mai dificile cazuri.

Simona Bucura-Oprescu: „Nu am găsit o lege a pensiilor”

Simona Bucura-Oprescu a mai spus că atunci când a devenit ministru, nu exista o lege a pensiilor finalizată sau pe jumătate scrisă, așa cum susținea Raluca Turcan. Ea a explicat că primele discuții legate de noua lege a pensiilor au început abia pe 31 august și au implicat parteneri precum Banca Mondială și Comisia Europeană.

„Deci eu nu am găsit o lege a pensiilor. Numai puțin. Trebuie să știți că prima întâlnire pe care am avut-o la comisie pe această lege a fost pe 31 august, iar de la acel moment, împreună cu specialiștii de la Ministerul Muncii și cu cei de la Casa Națională de Pensii și cu partenerii de la Banca Mondială, fiecare componentă a legii a fost discutată articol cu articol”, a declarat aceasta.

În momentul preluării mandatului, Simona Bucura-Oprescu avea doar un set de principii și trei formule de recalculare a pensiilor, dar nicio decizie concretă nu fusese luată.

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Raluca Turcan: „Legea era în lucru”

În replică, Raluca Turcan a afirmat că legea pensiilor era deja în lucru în timpul mandatului său și că acest lucru poate fi verificat în raportul oficial de predare-primire de la minister.

Turcan a subliniat că un grup de lucru oficial constituise deja un proiect de text de lege și că măsurile necesare pentru recalcularea pensiilor erau în curs, inclusiv angajarea personalului pentru digitizarea dosarelor de pensii.

„Cred că se fac niște confuzii și nu înțeleg de ce, pentru că nu e deloc complicat. Proiectul de text de lege, lucrat într-un grup de lucru oficial constituit pentru legea pensiilor, se regăsește in raportul de predare primire. Așadar, este vorba despre un document oficial.

Pregătirea legii pensiilor lucrată în mandatul meu, se regăsește, de asemenea, în toate măsurile de pregătire a recalculării, precum angajarea personalului suplimentar însărcinat cu digitizarea dosarelor cu șină. Nu mai spun că principiile legii se regăsesc în PNRR. Adevărul este foarte simplu de verificat!”, a declarat Turcan pentru sursa citată.