Ipotecile au scăzut cu o treime în primul trimestru, preţurile locuinţelor cu 40%, iar tranzacţiile cu 70%. Cu conturile uscate, dezvoltatorii caută acum doar supravieţuirea. Primăvara a adus o nouă scădere a volumului tranzacţiilor pe piaţa rezidenţială autohtonă, care mai reprezintă doar 30% din cel reuşit în aceeaşi perioadă a anului trecut, după un declin de aproape şase luni al cererii. Pe acelaşi trend s-au înscris şi preţurile, care au suferit corecţii cu
Ipotecile au scăzut cu o treime în primul trimestru, preţurile locuinţelor cu 40%, iar tranzacţiile cu 70%. Cu conturile uscate, dezvoltatorii caută acum doar supravieţuirea.
Primăvara a adus o nouă scădere a volumului tranzacţiilor pe piaţa rezidenţială autohtonă, care mai reprezintă doar 30% din cel reuşit în aceeaşi perioadă a anului trecut, după un declin de aproape şase luni al cererii. Pe acelaşi trend s-au înscris şi preţurile, care au suferit corecţii cu până la 40% sau chiar 50% în cazuri excepţionale. De asemenea, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), numărul ipotecilor noi sau al modificărilor pe contracte existente, din primul trimestru, a fost de circa 30.000, cu aproape o treime mai mic faţă de cel înregistrat în primele luni ale anului trecut (cu 81.000 de ipoteci), în condiţiile în care totalul creditelor ipotecare este de aproximativ 160.000, conform datelor Biroului de Credit.
De altfel, încă de la începutul anului, firma de construcţii Baumeister, parte a grupului Nova Group Real Estate, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, a preluat de la developerul Westhouse Group, afectat de probleme de finanţare, proiectul constănţean Central Apartments. Acesta include 89 de locuinţe.
Practic, situaţia actuală din piaţă vine să confirme opinia conform căreia, chiar şi fără criza mondială, ne pândea o criză imobiliară, din cauza bulei create pe speculaţiile agresive din anii trecuţi. Vânzările scăzute au determinat mulţi developeri să întindă mâna către autorităţi, iar sprijinul acestora a venit iniţial prin introducerea în anumite condiţii a TVA-ului de 5% pentru apartamentele noi şi, recent, prin programul Prima Casă, văzut de mulţi ca o salvare.Chiar dacă va avea succes, programul de introducere a garanţiilor guvernamentale de până la 60.000 de euro şi a unui avans de doar 5% pentru obţinerea unui credit cu ipotecă în favoarea statului, şi nu a băncii creditoare, cele 16.000 – 17.000 de tranzacţii aşteptate ar reprezenta doar o picătură faţă de totalul de 125.000 al tranzacţiilor din 2008.
Estimări în jos
Practic, majoritatea estimărilor merg pe varianta pesimistă din punctul de vedere al vânzătorilor de locuinţe. Alături de Varşovia şi Praga, Bucureştiul este în grupul oraşelor cu scăderi mari de preţuri imobiliare, spre deosebire de Budapesta, Bratislava sau Sofia, unde acestea mai degrabă vor stagna. Practic, bobocul unei pieţe foarte promiţătoare ca profit în urmă cu mai puţin de 12 luni s-a deschis ofilit, iar principala strategie din acest an rămâne supravieţuirea.
2.867 de apartamente au fost finalizate anul trecut în Capitală. Cifra reprezintă 1,5 locuinţe finalizate la mia de locuitori, potrivit REAS. Pentru 2008, este preconizată finalizarea a maximum 1.000 de locuinţe.
12.000 de locuinţe au fost scoase la vânzare în intervalul 2007-2008, deşi nu au fost finalizate decât circa 4.000 de unităţi. Dezvoltatorii s-au bazat masiv pe achiziţiile off-plan ale speculatorilor.