Noi studii cu privire la vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford. Cercetarea a avut loc, de această dată, în Statele Unite.

Date noi privind eficienţa la populaţia generală, dar şi la bătrânii de peste 65 de ani

Astfel, gigantul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca a anunţat că vaccinul său are o eficienţă de 79% împotriva COVID-19 şi că nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge (tromboză).

Datele provin dintr-un studiu clinic realizat în Statele Unite ale Americii, relatează AFP, citat de news.ro.

AstraZeneca mai transmite că vaccinul are o eficienţă de 80% la persoanele a căror vârstă este mai mare de 65 de ani.

În Europa, mai multe state membre al UE au recomandat ca vaccinul dezvoltat de AstraZeneca-Oxford să nu fie administrat persoanelor în vârstă. Motivul invocat la acel moment a fost lipsa unor date în acest sens în studii anterioare.

Ameninţări din partea Comisiei Europene pe tema vaccinului AstraZeneca

Între timp, acest vaccin este la mijlocul unui adevărat scandal între Comisia Europeană şi compania AstraZeneca.

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, ameninţa sâmbătă cu blocarea exporturilor de vaccin dezvoltat de AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu primeşte mai întâi livrările sale.

„Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!”, a declarat aceasta într-un interviu cu grupul media german Funke.

Vineri, Ursula von der Leyen s-a pronunţat pentru o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri anti-COVID-19, menţionând că problema reciprocităţii şi a unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la summitul UE din 25-26 martie.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este „sigur şi eficace” şi „nu este asociat” unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge.

Sursă foto: Dreamstime