Europa a decis că va renunța la energia din Rusia, propunându-și să înlocuiască gazul natural cu gaz natural lichefiat (GNL). Această decizie poate afecta resursele energetice ale Rusiei, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, scrie Businessinsider.
Analiștii consideră că dependența continuă a Europei de gazul natural lichefiat vine la pachet cu un risc: acela ca sursele de energie să fie folosite de Rusia instrument de șantaj.
Cu toate acestea, notează publicația, există o mare problemă: Rusia este și un exportator important de GNL. Practic, asta înseamnă acum că UE ar putea ajunge să înlocuiască gazul rusesc prin conducte cu gaz natural lichefiat GNL importat, o situație pe care spera să o evite.
Exporturile rusești de GNL au atins o cifră record
Exporturile de gaz natural lichefiat rusesc, versiunea răcită a gazului natural, care poate fi transportat de nave, au crescut cu 1,1% de la an la an, ajungând la 4,3 miliarde de metri cubi în octombrie și marcând cel mai mare nivel din luna martie, conform Bloomberg. Cele mai importante țări importatoare au fost Franța, China și Japonia, potrivit datelor Bloomberg.
O parte a ajuns, probabil, în alte țări UE, deoarece cererea europeană de gaze naturale crește de obicei pe măsură ce în Europa se instalează iarna.
În primele nouă luni ale anului 2022, transporturile de GNL din Rusia, către UE, au crescut și cu 46% față de anul trecut, ajungând la aproximativ 16,5 miliarde de metri cubi, scrie Politico, citând date de la Comisia Europeană.
Varianta aleasă nu servește ca înlocuitor total al gazului rusesc
Această situație s-a datorat încetinirii furnizării de gaze către UE prin conducta Nord Stream 1, din cauza războiului din Ucraina. Aprovizionarea cu gaze a încetat însă după un „sabotaj fără precedent” al conductelor care transportă gaze naturale din Rusia în Germania.
GNL-ul importat este doar o fracțiune din importurile de gaze ale UE, așa că varianta nu servește ca înlocuitor total. UE a importat 54,2 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducte, în primele nouă luni ale anului 2022, și 105,7 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă a anului 2021.
UE rămâne vulnerabilă
Achiziționarea, în continuare, a gazului natural rusesc va lăsa UE, în continuare, vulnerabilă la potențiale ramificații politice ale războiului Rusia-Ucraina, subliniază Businessinsider.
Rusia ar putea folosi acum GNL pe post armă, anulând contractele, în cazul în care relațiile cu țările importatoare se vor deteriora, susțin Anne-Sophie Corbeau și Diego Rivera Rivota, cercetători la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia.
„Dependența continuă de GNL rusesc vine la pachet cu riscul ca sursele de energie să fie folosite ca instrument politic de șantaj în mediul geopolitic actual”, au adăugat aceștia.
La începutul crizei din Ucraina, în momentul declanșării invaziei rusești, Europa depindea în proporție de peste 40% de gazul rusesc. Aceea este însă doar o medie. În momentul de față, peste 60% din gazul folosit in țările UE continuă să provină din importuri. Un sfert provine din Norvegia, iar restul din alte surse, precum Algeria.