Noua armă a lui Vladimir Putin! Casa Albă a confirmat: Este îngrijorătoare

vladimir putin

Sursă: Twitter

Casa Albă a confirmat că monitorizează o nouă armă anti-satelit rusească, despre care a spus că este în curs de dezvoltare. Aceasta nu a fost lansată încă, dar este "îngrijorătoare".

SUA vor monitoriza noua armă anti-satelit a Rusiei

Purtătorul de cuvânt al securității naționale, John Kirby, nu a confirmat sau infirmat direct informațiile potrivit cărora noua armă anti-satelit a lui Vladimir Putin ar fi nucleară, dar a spus că aceasta este „legată de spațiu” și ar încălca Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, care interzice desfășurarea în spațiu a armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă, transmite The Guardian.

Kirby a ținut un briefing cu jurnaliștii la Casa Albă, pe fondul unui val de speculații după comentariile criptice despre noua amenințare făcute de președintele republican al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, Mike Turner.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, urma să se întâlnească joi după-amiază cu cei opt lideri ai Congresului cu autorizație de securitate din ambele partide pentru a discuta despre această amenințare, după ce Sullivan și alți oficiali americani și-au exprimat surprinderea față de decizia lui Turner de a face publică o ședință clasificată.

„Deși sunt limitat de cât de mult pot împărtăși despre natura specifică a amenințării, pot confirma că este legată de o capacitate anti-satelit pe care Rusia o dezvoltă”, a declarat Kirby.

„Aceasta nu este o capacitate activă care a fost desfășurată și, deși urmărirea de către Rusia a acestei capacități specifice este îngrijorătoare, nu există nicio amenințare imediată la adresa siguranței nimănui. Nu vorbim despre o armă care poate fi folosită pentru a ataca ființe umane sau pentru a provoca distrugeri fizice aici, pe Pământ.

Acestea fiind spuse, am monitorizat îndeaproape această activitate rusă și vom continua să o luăm foarte în serios”, a mai spus acesta.

Arma ar încălca tratatul privind spațiul cosmic

El a adăugat că această armă anti-satelit, despre care se crede că ar fi în curs de dezvoltare, „ar fi o încălcare a Tratatului privind spațiul cosmic la care au aderat peste 130 de țări”.

Existența noii amenințări la adresa securității naționale a fost făcută publică miercuri de Turner, într-o aparentă încălcare a condițiilor de confidențialitate. Sullivan și-a exprimat joi surprinderea față de decizia lui Turner de a lansa un apel public pentru ca acest subiect să fie declasificat.

„Aceasta nu este o capacitate activă, dar este una potențială pe care o luăm foarte, foarte în serios și mă aștept să avem mai multe de spus foarte curând. Rămâneți pe fază pentru asta”, a declarat joi secretarul de stat, Antony Blinken, aflat într-o vizită în Albania.

Blinken a adăugat că administrația Biden „se consultă, de asemenea, cu aliații și partenerii pe această temă”.

Testele nucleare în spațiu din anii ’60 au dus la semnarea tratatului

Înainte ca Tratatul privind spațiul cosmic să fie semnat în 1967, SUA au efectuat o serie de teste nucleare la mare altitudine, dintre care cel mai mare a fost Starfish Prime din iulie 1962, care a luminat mare parte din cerul de deasupra Pacificului, a declanșat un puls electromagnetic mult mai mare decât se aștepta și a provocat formarea unor centuri de radiații în jurul Pământului, care au dus la defectarea sateliților aflați în calea lor.

Starfish Prime a arătat că o detonare nucleară în spațiu ar putea avea un impact nediscriminatoriu asupra tuturor sateliților aflați pe orbită, deschizând calea pentru puterile nucleare să semneze Tratatul privind spațiul cosmic cinci ani mai târziu.

John Logsdon, fondatorul institutului de politică spațială de la Universitatea George Washington, a declarat că, dacă Rusia intenționează să lanseze o armă anti-satelit nucleară, ar putea însemna că Moscova a „dezvoltat un sistem mai sofisticat din punct de vedere tehnologic, în care efectele sale sunt cumva limitate”.

Pe de altă parte, lansarea unei nave spațiale cu propulsie nucleară concepute pentru a bruia alți sateliți, a spus Logsdon, ar constitui o întoarcere la trecutul sovietic, când Moscova a lansat mai multe astfel de nave.

În 1978, un satelit sovietic cu propulsie nucleară, Kosmos 954, a funcționat defectuos și s-a prăbușit în nordul Canadei, împrăștiind resturi radioactive pe sute de kilometri.

Rusia și-a intensificat programul anti-satelit

În ultimii 14 ani, Rusia a lucrat intensiv la tehnologia anti-satelit convențională, a raportat anul trecut thinktank-ul Secure World Foundation într-un raport intitulat Global Counterspace Capabilities.

„Există dovezi puternice că Rusia s-a angajat într-un set de programe începând din 2010 pentru a recâștiga multe dintre capacitățile sale în spațiu din perioada Războiului Rece”, se arată în raport.

Acesta a adăugat că o mare parte din activitatea rusă s-a concentrat pe supraveghere, dar a precizat că Moscova a desfășurat doi „subsateliți” de mare viteză, sugerând că o parte din activitatea rusă a fost „de natură militară”.

O tranziție la sateliți „ucigași” cu propulsie nucleară nu ar fi ilegală, iar Logsdon a susținut că aceștia nu ar schimba echilibrul de putere în cadrul militarizării continue a spațiului.

„Nicidecum”, a spus el. „Este doar o altă modalitate prin care o navă spațială primește energie, fie prin panouri solare, fie prin alte mijloace de producere a electricității, fie printr-un reactor nuclear”, a explicat acesta.