Așadar, Ucraina speră să asambleze o mulţime de drone ieftine, fără pilot, pentru înfrângerea lui Vladimir Putin. Această „armată” de roboți este construită de o rețea de laboratoare, la o fracţiune din costul de import al unor modele similare.
Ucraina speră să asambleze o mulţime de drone pentru înfrângerea lui Vladimir Putin
Potrivit informațiilor publicate de Sky News, este vorba despre o sumă de 35.000 de dolari. Estimările citate de publicație arată că aproximativ 250 de întreprinderi de apărare din întreaga ţară creează dronele în locaţii secrete care, de obicei, arată ca nişte ateliere rurale de reparaţii auto.
Angajaţii de la startup-uri precum cele conduse de antreprenorul Andrii Denîsenko pot asambla un vehicul terestru fără pilot numit Odyssey în patru zile într-o magazie, relatează publicația menționată.
„Ne luptăm cu o ţară uriaşă, iar ei nu au nicio limită de resurse. Înţelegem că nu putem pierde o mulţime de vieţi omeneşti. Războiul este matematică”, a declarat Denîsenko, care conduce startup-ul militar UkrPrototyp.
Prototipul Odyssey poate călători până la 30 km cu o singură încărcare a bateriei
Prototipul Odyssey de 800 kg poate călători până la 30 km cu o singură încărcare a unei baterii de mărimea unui mic cooler pentru bere, scrie sursa menționată.
Acesta acţionează ca o dronă de salvare şi aprovizionare. Totuși, poate fi modificat pentru a transporta o mitralieră grea operată de la distanţă sau pentru a lansa încărcături de deminare.
O a patra ramură a armatei ucrainene, forţele sistemelor fără pilot, s-a alăturat armatei, marinei şi forţelor aeriene în luna mai.
Pe o pagină guvernamentală este scris că „echipajele de roboţi” au mai multe scopuri.
„Echipajele de roboţi vor deveni dispozitive logistice, camioane de remorcare, mineri şi genişti, precum şi roboţi autodistructivi”, este scris pe o pagină guvernamentală de strângere de fonduri după lansarea forţelor sistemelor fără pilot.
Este cerută interzicerea armelor care exclud luarea deciziilor de către oameni
Mîhailo Fedorov, viceprim-ministrul pentru transformare digitală, a oferit mai multe informații. El încurajează cetăţenii să urmeze cursuri online gratuite şi să asambleze drone aeriene la domiciliu.
Mai mult, el doreşte ca ucrainenii să producă un milion de aparate de zbor pe an. Totuși, astfel de anunțuri au fost criticate. Printre critici se află Human Rights Watch.
Human Rights Watch şi alte grupuri internaţionale pentru drepturile omului solicită interzicerea armelor care exclud luarea deciziilor de către oameni.