Cele nouă bănci fac împrumuturile în condiţiile în care problemele de la Deutsche Bank şi noile reglementări introduse de autorităţile americane au făcut mai dificilă obţinerea de finanţare în dolari de pe piaţă, transmite Reuters. 

Identitatea celor nouă bănci nu a fost dezvăluită şi nici motivele pentru care acestea au decis să recurgă la finanţarea relativ scumpă oferită de BCE. Însă, o serie de surse din mediul bancar au precizat că băncile din zona euro au dificultăţi în a împrumuta dolari de pe piaţă, din cauza noilor reglementări introduse de autorităţile americane. În plus, problemele cu care se confruntă Deutsche Bank, care riscă o amendă de 14 miliarde de dolari, au făcut şi ele mai dificilă obţinerea de finanţare în dolari de către băncile din zona euro. 

În aceste condiţii, băncile din zona euro au decis să recurgă la finanţarea oferită de BCE, care le permite să împrumute câţi dolari vor, cu condiţia să aibă garanţii, utilizând o linie swap pe care a creat-o Rezerva Federală americană în perioada crizei financiare. 

"Există numeroase probleme cu finanţarea în dolari pe piaţă pentru băncile europene", a declarat o sursă din mediul bancar. 

Participarea băncilor la licitaţiile de dolari ale BCE, care sunt mai scumpe decât împrumuturile de pe piaţă, a scăzut în ultimii trei ani, pe măsură ce pieţele s-au calmat, iar firmele au reînceput să îşi acorde credite între ele. De exemplu, la majoritatea licitaţiilor organizate după 2014 au fost primite oferte de doar câteva zeci de milioane de dolari, în timp ce la licitaţia de săptămâna trecută cantitatea împrumutată a urcat brusc până la cel mai ridicat nivel de după 2013. 

Împrumuturile de săptămâna aceasta sugerează că ar putea avea loc o modificare fundamentală a condiţiilor de pe piaţă. 

AGERPRES