Eliberarea cărților de identitate electronice, un real succes în Cluj
Consiliul Județean Cluj a anunțat că, în urma unei decizii recente a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), proiectul pilot de eliberare a cărților de identitate electronice va fi extins la toate serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor din județul Cluj, respectiv în orașele Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești.
„Ne bucurăm că acest proiect pilot, unic la nivel naţional, este unul de succes, iar ministerul de resort doreşte să-l extindă, într-o primă fază, la nivelul întregului judeţ Cluj şi, ulterior, în celelalte judeţe.
Ne mândrim că am reuşit să operaţionalizăm eficient acest proiect, iar experienţa dobândită de funcţionarii clujeni în emiterea acestor acte de identitate electronice, pe parcursul celor doi ani şi jumătate de implementare, a cântărit foarte mult în decizia de scalare a acestuia pentru toţi românii”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Proiectul pilot de eliberare a cărților de identitate electronice a fost lansat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, în municipiul Cluj-Napoca pe 2 august 2021, și extins la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj pe 2 august 2022.
De la începutul proiectului și până acum, au fost emise 32.411 de buletine electronice. Dintre acestea, 21.403 au fost emise de Direcția de Evidență a Persoanelor din Primăria municipiului Cluj-Napoca. Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj a fost inclusă în proiect un an mai târziu, astfel, aceasta a reușit să elibereze 11.008 de buletine electronice.
Cum se face programarea pentru obținerea cărții de identitate electronică?
Programarea pentru eliberarea cărții de identitate electronică se face doar online, accesând portalul Ministerului Afacerilor Interne la linkul: https://hub.mai.gov.ro/site/.
În următoarele două luni, buletinul electronic va fi disponibil în toată țara, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.
Începând cu 2 iunie 2025, copiii sub 14 ani vor putea obține buletine electronice. Pentru ei, buletinele electronice vor fi folosite atât ca document de călătorie, cât și pentru stabilirea identității în proceduri administrative, înlocuind certificatul de naștere.
Începând cu 20 mai 2025, vor fi emise și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu vor conține suport electronic de stocare.
Beneficiile cărții de identitate electronice
Printre principalele beneficii se numără:
- Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene
- Elementele de securitate avansate pentru protecția împotriva falsificării și furtului de identitate
- Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
- Acces facil la servicii electronice și utilizarea pentru semnătura electronică
- Costuri reduse și accesibilitate
- În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, costurile pentru obținerea Cărții Electronice de Identitate vor fi acoperite din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Datele înscrise în cartea de identitate electronică
În format tipărit, va conține:
- Nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.
În format electronic, va include toate datele tipărite, plus:
- Prenumele părinților
- Domiciliul
- Impresiunile papilare a două degete ale titularului
- Certificate digitale pentru autentificare și semnătură electronică
Impresiunile papilare vor fi șterse ireversibil din baza de date a autorității care emite CEI, în urma unui proces similar cu cel aplicat la pașaportul electronic.