Nouă cifre despre Cupa Mondială

Astăzi începe Cupa Mondială, competiţie care are loc în acest an în Africa de Sud şi care se anunţă a fi una dintre cele mai spectaculoase competiţii sportive din istoria fotbalului. Există unele aspecte mai mult sau mai puţin economice destul de interesante, legate de Cupa Mondială. 1. Marea Britanie pierde din cauza Cupei Mondiale nu mai puţin de 1 miliard de lire sterline. Conform unui studiu publicat recent de Chartered Management Institute, productivitatea din Marea Britan

Astăzi începe Cupa Mondială, competiţie care are loc în acest an în Africa de Sud şi care se anunţă a fi una dintre cele mai spectaculoase competiţii sportive din istoria fotbalului. Există unele aspecte mai mult sau mai puţin economice destul de interesante, legate de Cupa Mondială.

1. Marea Britanie pierde din cauza Cupei Mondiale nu mai puţin de 1 miliard de lire sterline.

Conform unui studiu publicat recent de Chartered Management Institute, productivitatea din Marea Britanie va pierde aproximativ 1 miliard de lire sterline, echivalentul a 1,2 miliarde de euro, din cauza faptului că angajaţii acestora vor fi distraşi de la obiectivele profesionale şi vor urmări meciurile din campionat.

2. Românii vor paria între 12 şi 15 milioane de lei

Campionatul Mondial din Africa de Sud îi bagă în priză pe cei pasionaţi de pariuri sportive. Oferta bookmakerilor pentru cel mai important eveniment fotbalistic planetar este una variată, clienţii putând alege dintr-o gamă diversă. Pe durata Mondialului, casele de pariuri din România se aşteaptă la o sumă totală pariată de 12-15 milioane de lei.

3. 26 de miliarde de telespectatori

Niciun eveniment sportiv de până acum nu şi-a putut revendica un număr atât de mare de telespectatori: 26 de miliarde. Este vorba despre numărul total de telespectatori care vor urmări toate cele 64 de meciuri.

4. FIFA a luat 1,7 miliarde de euro numai din drepturile de televizare

Dat fiind faptul că televiziunile au dorit să transmită evenimentul, FIFA a obţinut din vânzarea drepturilor de transmisie nu mai puţin de 1,7 miliarde de euro.

5. 10.000 de dolari pentru două bilete la finală

Preţul unui bilet la meciul de deschidere, partidă care se va juca între Mexic şi Africa de Sud,a fost fixat la 450 de dolari. Pe site-uri şi pe piaţa neagră se vinde însă la preţ dublu. Pentru finală, preţul a doua bilete la categoria a II-a este de 10.000 de dolari, în condiţiile în care preţul fixat de FIFA ste de 1.800 de dolari.

6. Un produs din cinci este contrafăcut

Conform unui raport al Centrului pentru Cercetare în Retail, un produs din cinci vâdute pe perioada Cupei Mondiale este contrafăcut, cele mai frecvente fiind articolele sportive.

7. Africa de Sud a investit 4 miliarde de euro pentru acest eveniment

Țara lui Nelson Mandela reabilitat infrastructura rutieră şi cea de telecomunicaţii, investiţiile totale pentru acest eveniment fiind de 4 miliarde de euro. Se ştie mai puţin faptul că profitul adus de această investiţie este mai mult un capital de imagine sau cel mult un profit financiar indirect şi pe termen lung, întrucât suma de bani pe care Africa de Sud o va avea în buzunar la finalul Cupei Mondiale va fi de doar un miliard de euro.

8. 40.000 de prostituate în plus

Nu numai pasionaţii de fotbal se vor deplasa în Africa de Sud pentru evenimentul sportiv al anului. Conform Autorităţii sud-africane pentru prostituţie şi droguri, nu mai puţin de 40.000 de prostituate vor veni special pentru Campionatul Mondial, fapt ce ar putea atrage atenţia asupra traficului global de fiinţe umane.

9. 20 de milioane de euro pentru învingător

Echipa care va avea cupa în seara zilei de 11 iulie va poseda, pe lângă prestigiu şi admiraţie, şi o sumă de 20,5 milioane de euro din partea FIFA, cu 60% mai mult decât cea care a câştigat Campionatul Mondial din 2006.