Noua clasificare a activităţilor bagă firmele în ceaţă

Patronii au auzit ceva, contabilii ştiu puţin mai multe, dar nu pot pune exact punctul pe I. Însă, actualizarea codurilor CAEN are loc obligatoriu, chiar dacă multe întrebări nu au încă răspunsuri. Forumul site-urilor de specialitate sunt pline de întrebări fără răspuns pe tema actualizării Clasificării activităţilor din economia naţională (CAEN). Unii utilizatori au auzit ceva de schimbarea codurilor, dar nu ştiu ce fel de firme sunt vizate, alţii întreabă dacă

Patronii au auzit ceva, contabilii ştiu puţin mai multe, dar nu pot pune exact punctul pe I. Însă, actualizarea codurilor CAEN are loc obligatoriu, chiar dacă multe întrebări nu au încă răspunsuri.

Forumul site-urilor de specialitate sunt pline de întrebări fără răspuns pe tema actualizării Clasificării activităţilor din economia naţională (CAEN). Unii utilizatori au auzit ceva de schimbarea codurilor, dar nu ştiu ce fel de firme sunt vizate, alţii întreabă dacă este necesară şi schimbarea certificatului de înmatriculare sau care este termenul până la care toate firmele trebuie să treacă pe la Registrul Comerţului (ONRC) pentru a efectua modificarea, iar cei care ştiu toate acestea sunt nelămuriţi în ceea ce priveşte contribuţiile stabilite în funcţie de codul CAEN. Toate aceste întrebări au apărut şi planează de ceva vreme din cauza lipsei de informaţii oficiale suficiente.

Concret, ce trebuie făcut pentru actualizarea codului CAEN? Cristian Bizău, managing partner al companiei de consultanţă Pallas, spune că fiecare firmă trebuie să prezinte la Registrul Comerţului o hotărâre AGA de reclasificare a codurilor CAEN şi trebuie să actualizeze actul constitutiv al societăţii. „Acest lucru înseamnă şi completarea unei noi declaraţii pe proprie răspundere că firma îndeplineşte condiţiile de funcţionare pentru desfăşurarea activităţilor“. Taxele încep de la aproximativ 360 de lei şi cresc în funcţie de mărimea listei de activităţi (se taxează cu 100 de lei fiecare 2.000 de caractere). Astfel, suma totală poate să se ridice la 800 de lei. „Dacă agentul economic apelează la consultanţii Registrului Comerţului sau la alţi consultanţi/avocaţi, se adaugă şi onorariul acestora“, completează Bizău, adăugând că unele birouri ale ONRC din ţară acceptă şi o hotărâre AGA care să declare generic reclasificarea codurilor CAEN (fără să se nominalizeze fiecare nou cod CAEN folosit), ceea ce înseamnă că nu se plătesc taxe în funcţie de mărimea listei de activităţi.

Cum nu există un termen limită pentru efecutarea acestor schimbări, recomandarea este ca ele să fie operate atunci când este nevoie să fie realizate şi alte schimbări în certificatul de înmatriculare al firmei. „Din informaţiile noastre, orice modificare care duce la schimbarea certificatului de înmatriculare va fi însoţită şi de actualizarea codului“, spune Gabriel Biriş, partener la firma de avocatură Biriş Goran.

În plus, au apărut şi unele nelămuriri legate de aspecte care derivă din domeniul de activitate a firmei. De exemplu, cum va fi influenţată plata contribuţiilor la fondul de risc şi accidente? „La calculul salarial, contribuţia pentru fondul de risc şi accidente se stabileşte în funcţie de codul CAEN şi nu există o echivalenţă perfectă între cel vechi şi cel nou intrat în vigoare“, spune Liliana Bolan, consultant B&B Expert Com. O activitate exprimată printr-o clasă CAEN Rev. 1 poate fi exprimată prin mai multe clase CAEN Rev. 2; mai multe clase CAEN Rev. 2 pot fi exprimate printr-o singură clasă CAEN Rev. 1. Va fi foarte greu pentru angajator să vadă unde este el din punctul de vedere al cotei. Mai exact, contribuţia la fondul de risc şi accidente se determină ca un procentaj din fondul de salarii, procentaj ce variază în funcţie de codul CAEN.

„Schimbându-se codurile CAEN, se poate întâmpla să se schimbe şi procentajul respectiv. Încă nu a apărut tabelul de corespondenţă între noile coduri CAEN şi procentajul de contribuţie la fondul de risc şi accidente. Acum acest procentaj variază între 0,4% şi 2,252%“, spune Cristian Bizău.

Actualizarea nu are un termen limită

Deşi nu este prevăzut un termen de reclasificare a codurilor CAEN, agenţii economici sunt obligaţi să facă acest lucru înainte de a înregistra la Registrul Comerţului orice modificare a actului constitutiv şi de a obţine/prelungi autorizaţiile de funcţionare de la Primărie. „Încă nu este clar dacă trebuie să reclasifice codurile CAEN înainte de a se depune declaraţiile la Administraţia Financiară (declaraţiile lunare/trimestriale, bilanţul, declaraţiile speciale) care se referă la anul 2008. Nu a apărut nici o normă metodologică în acest sens“, explică Cristian Bizău.

Şi tocmai faptul că nu există un termen limită ridică semnele de întrebare de mai sus şi chiar obligativitatea modificării. „Problema nu este recodificarea în sine, ci faptul că în momentul de faţă merg două tipuri de clasificări în paralel“, arată Liliana Bolan. „Atâta timp cât nu există un termen până la care să se facă schimbarea, firmele sunt în legalitate. Două firme cu aceeaşi activitate pot avea coduri diferite astăzi. Este complet haotic şi sunt convinsă că vor apărea probleme pe care nici nu ni le imaginăm în acest moment“, conchide ea.

Costuri

800 de lei este suma maximă care ar putea fi plătită de o firmă care se prezintă la ONRC doar pentru a-şi actualiza codul CAEN.

Diferenţe

Conform informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, diferenţele între vechea şi noua versiune CAEN sunt de substanţă. CAEN Rev. 2 cuprinde 272 grupe, cu 48 mai multe decât CAEN Rev. 1 şi 615 clase, cu 101 mai multe decât CAEN Rev. 1.

Modificările între CAEN Rev. 1 şi CAEN
Rev. 2 sunt de mai multe tipuri:
• la două sau mai multe clase CAEN Rev. 1 îi corespunde o singură clasă CAEN Rev. 2;
• o singură clasă CAEN Rev. 1 are în corespondenţă două sau mai multe clase CAEN Rev. 2;
• la două sau mai multe clase CAEN Rev. 1 corespund două sau mai multe clase CAEN Rev. 2.