În ultimele trei luni, un proiect de lege mult aşteptat a creat mare agitaţie la nivelul Ministerului Sănătăţii, organizaţiilor de pacienţi şi medici. Miza? Coplata la serviciile medicale din sistemul sanitar de stat, care ameninţă să scumpească fără precedent orice vizită la medic. Dacă primul proiect de lege privind coplata, apărut în august, a dat startul negocierilor, ceea ce a rezultat în urma acestora este departe de a linişti taberele. Deşi acum sumele au fost reduse la jumătate şi pacienţii cronici au fost scutiţi de la coplată, criticii proiectului de lege susţin în continuare că accesul românilor la medic va fi serios pus în pericol. „Părerea mea este că nu ar trebui sa existe coplata, dar dacă este obligatorie, propunerea noastră este ca aceasta trebuie să fie modică, de 1 leu. Pentru unele persoane din Romania şi 2-3 lei e prea mult“, spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
Având în vedere că, în acest moment, potrivit clasamentelor naţiunilor în funcţie de performanţele economice, România este a doua cea mai săracă ţară din UE, după Bulgaria, argumentele preşedintelui CMR ar putea fi întemeiate. Cum era de aşteptat, pacienţii gândesc la fel ca medicii: „Se va spune că 2-3 lei la un medic chiar e puţin, dar când începi să aduci aceşti trei lei de mai multe ori, unii pentru consultaţie, unii pentru analize, unii pentru vreo procedură medicală, se adună o sumă importantă“, crede Iulian Petre, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienților cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). Mai mult, introducerea coplăţii, chiar şi redusă la jumătate, ar putea crea mai degrabă o pagubă pentru sistemul sanitar, şi nu o limitare a risipei, cum speră Ministerul Sănătăţii. „Va creşte numărul persoanelor care nu se tratează la timp, care vin la medic doar în ultimul moment, eventual în serviciile de urgenţă, cu nişte costuri mult mai mari pentru sănătate“, spune vicepreşedintele COPAC.
Şi calitatea actului medical ar putea avea de suferit, pentru că medicii vor fi puşi în faţa unor pacienţi care vor refuza să plătească sau nu vor avea de unde, şi astfel va crește birocraţia, pentru că astfel de întâmplări trebuie consemnate şi, în consecinţă, va scădea timpul alocat actului medical propriu-zis, crede reprezentanta medicilor de familie, Rodica Tănăsescu. Totodată, taxarea consultaţiilor de rutină la medic va limita prevenţia, lucru care va creşte costurile pentru sistemul sanitar, pentru că „se va diminua până şi minimul interes al populaţiei pentru accesarea serviciilor medicale în scop preventiv, pentru depistarea precoce a unor boli, ceea ce va crește mai târziu costul tratării afecţiunilor “, spune vicepreşedintele COPAC.
Cine plăteşte pentru cei scutiţi?
România are circa 3,5 milioane de bolnavi cronici, care vor fi scutiţi de la coplată, potrivit acestui nou proiect de lege. De altfel, aceasta a fost cererea bolnavilor cronici de la început, pentru că ei nu se încadrează în categoria celor care abuzează de actul medical, vizată de coplată. Totuşi, Ministerul Sănătăţii nu îşi permite să nu caute o sursă alternativă de finanţare pentru a acoperi costul tratamentelor pentru pacienţii scutiţi de coplată.
De unde ar putea însă ministerul să ia banii necesari pentru aceşti bolnavi care, prin natura bolii lor, merg şi de cinci ori mai des la doctor decât cei nescutiţi? „Soluția alternativă este ca, de la ministerele de care aparţin pacienţii scutiţi, să se verse această sumă în contul coplăţii“, spune preşedintele CMR.
Reprezentantul pacienţilor cronici are altă opinie: „nu e nevoie neapărat de surse alternative, ci măcar de o mai bună colectare a contribuţiilor de sănătate de la toţi angajatorii“. Indiferent de soluţia ce va fi aleasă, după implementarea legii sănătăţii, în această toamnă, fiecare vizită la medic va avea un preţ.
250 milioane lei reprezintă suma pe care Ministerul Sănătăţii speră acum să o obţină anual din coplată, jumătate din cât spera să obţină iniţial.
Noua coplată: pagubă sau câştig pentru un sistem sanitar bolnav?
28 septembrie 2012, 21:52
Ultima modificare în 29 septembrie 2012, 00:52
Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie? Deşi Ministerul Sănătăţii a redus coplata pentru serviciile medicale la jumătate, pacienţii susţin că accesul populaţiei la tratament va fi tot mai limitat
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- ANALIZĂ. Oltenii, la fel de săraci ca moldovenii
- O Elveție mai mică în Centrul Vechi
- Cele mai mari bănci din Europa ar fi avut nevoie de majorarea capitalului cu 199 miliarde de euro
- România donează Republicii Moldova 110 tone de grâu de sămânță
- Mugur Isărescu consideră că România trebuie să facă parte din Uniunea Bancară
- Cauciurile fără etichetă sunt ilegale de la 1 noiembrie
- Traian Halalai, noul preşedinte al Eximbank, în locul lui Ionuţ Costea
- Rompetrol vrea să construiască 150 de staţii de carburanţi în România
- Regiunea de dezvoltare Bucureşti – Ilfov a atras aproape 62% din investiţiile străine directe, în 2011
- Cine face 10 milioane de euro pe an din remedii homeopate, în România