Provocările economice ale României

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a subliniat importanța pregătirii instituției pentru eventualitatea unui impact negativ asupra pieței valutare, provocat de o posibilă scădere a intrărilor de capital după alegerile prezidențiale.

În cadrul unei conferințe de presă recente, Isărescu a explicat că România se confruntă cu riscuri economice generate de un potențial „capital outflow” masiv, în cazul în care liniile de credit care ajung la scadență nu vor fi reînnoite și fondurile se vor îndrepta către alte piețe.

Aceste fluctuații ar putea afecta echilibrul pieței valutare, iar BNR are deja implementate măsuri pentru a minimiza impactul acestora.

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (SURSA FOTO: Dreamstime)

Nu se impune momentan o reducere a dobânzii de politică monetară

Cu toate acestea, guvernatorul a subliniat că, în acest moment, nu se impune o reducere a dobânzii de politică monetară, având în vedere măsurile deja adoptate și resursele disponibile pentru gestionarea riscurilor.

Mugur Isărescu a fost clar în a transmite că BNR este pregătită să facă față acestei situații și că, deși există un potențial de instabilitate pe termen scurt, autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a țării.

”Bineînţeles că ne pregătim. Suntem deja pregătiţi şi aceste ieşiri de capital…, ca să nu le numesc chiar ieşiri de capital, diminuarea intrărilor de capital şi o să dau un termen pe care, probabil că-l înţelegeţi dumneavoastră, o nereînnoire a liniilor de credit, aşa cum erau în prezent, ajung la scadenţă şi nu se mai reînnoiesc, se duc în altă parte. Bineînţeles că are impact asupra echilibrului pe piaţa valutară. Şi noi îl acoperim aşa cum v-am spus anterior. Deci suntem pregătiţi, de-aia v-am spus şi că nu este momentul nici să ne gândim la o reducere de rată de politică monetară, rată de dobândă de politică monetară”, a declarat Mugur Isărescu.

BNR
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Strategia BNR pentru stabilizarea cursului valutar

Isărescu a explicat că, deși există speculații cu privire la o posibilă depreciere a leului, nu este momentul potrivit pentru a interveni în acest sens din cauza tensiunilor economice și politice interne.

Cursul de schimb pentru euro a fost un subiect fierbinte în ultima perioadă, iar unii analiști se așteaptă ca acesta să depășească pragul de 5 lei. Guvernatorul BNR a subliniat că bugetul național a fost construit pe ipoteza unui curs mai mare de 5 lei, iar această posibilitate nu ar trebui să fie un subiect de panică. El a afirmat că orice modificare a cursului cu o valoare mică, precum 5 bani, nu va avea un impact semnificativ asupra prețurilor, cum ar fi majorarea costului unui abonament la telefonie mobilă cu doar 1 leu.

Isărescu a subliniat că Banca Națională nu se află singură în gestionarea fluxurilor valutare. În loc să vândă direct moneda națională pe piață, Ministerul Finanțelor preferă să stocheze aceste fonduri la BNR și să solicite vânzarea lor atunci când este necesar. Acest sistem permite evitarea destabilizării pieței valutare, evitând fluctuațiile bruște ale cursului care ar putea afecta economia.

Guvernatorul a clarificat că nu este momentul pentru deprecierea leului, având în vedere starea actuală a economiei și nivelul de tensiune politică internă. De asemenea, el a menționat că BNR va acorda mai multă flexibilitate cursului valutar pe măsură ce stabilitatea politică se restabilește și încrederea în economie crește. În trecut, BNR a evitat aprecierea leului, având în vedere deficitul comercial mare, dar pe termen lung se așteaptă ca piața să determine cursul valutar.