Tudorel Toader, explicații privind decizia CCR

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a oferit clarificări cu privire la decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula întregul proces electoral al alegerilor prezidențiale.

Potrivit acestuia, Guvernul este obligat să adopte o nouă Hotărâre de Guvern pentru stabilirea calendarului electoral imediat după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, care a avut loc vineri.

Într-un mesaj pe Facebook, Tudorel Toader a scris că decizia CCR este obligatorie de la data publicării, iar Guvernul trebuie să acționeze prompt pentru a stabili noile alegeri.

„Simplă precizare referitor la data stabilirii alegerilor prezidențiale. Decizia CCR prevede că Guvernul va adopta o nouă HG pentru stabilirea calendarului alegerilor. Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, de la aceeași dată fiind obligatorie și adoptarea HG”, a scris Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

El a mai menționat că mesajul său va fi șters în cinci ore și a lăsat să se înțeleagă că urmează „surprize”.

Tudorel Toader
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Motivele anulării alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, inclusiv rezultatele primului tur, stabilind că întreg procesul trebuie reluat. Printre motivele principale invocate s-a numărat încălcarea legislației privind finanțarea campaniei electorale de către unul dintre candidați. Călin Georgescu, candidat independent ajuns în turul doi, a raportat zero cheltuieli în campanie, o situație considerată neconformă de CCR.

Judecătorii au explicat că această raportare este în contradicție cu informațiile transmise de Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, care arată amploarea campaniei desfășurate de candidat.

În motivare, CCR a precizat că lipsa transparenței în finanțarea campaniei electorale a generat suspiciuni privind corectitudinea procesului. De asemenea, Curtea a subliniat importanța identificării clare a publicității electorale online, care trebuie să fie transparentă și să includă informații despre sponsor și metodele utilizate pentru diseminare.

„În prezenta cauză, Curtea ia act de faptul că un candidat a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Astfel, declaraţiile depuse la Autoritatea Electorală Permanentă ale unuia dintre candidaţi referitoare la bugetul său de campanie, pe care l-a raportat ca fiind 0 lei, sunt în contradicţie cu datele prezentate în ‘Notele de informare’ ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Protecţie Internă şi a Serviciului Român de Informaţii.

Or, este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri şi cheltuieli importante, iar situaţia analizată relevă o incongruenţă evidentă între amploarea campaniei desfăşurate şi inexistenţa asumată de candidat în privinţa cheltuielilor efectuate.

A fost, astfel, încălcat principiul transparenţei finanţării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfăşurării alegerilor”, spune CCR în motivarea deciziei prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale.