La evenimentul de deschidere au fost reprezentanți ai companiei austriece, dar și personalități din administrația locală. 

S-a deschis fabrica de cărămizi după o investiție de 25 de milioane de euro

Cel care a deschis ceremonia a fost directorul general Wienerberger în România, Răzvan Boșomoiu. Acesta a ținut să mulțumească tuturor oamenilor prezenți, colegilor din cadrul companiei, dar și oficialităților prezenți. 

Redeschiderea fabricii de cărămidă de la Buzău este un eveniment extrem de important în ceea ce privește compania austriacă Wienerberger. Este un pas esențial în procesul sustenabil al companiei. Noile tehnologii de producție reduc consumul și emisiile de carbon cu mai mult de 30%. Acest lucru contribuie la protecția mediului.

Premierul Marcel Ciolacu nu a putut fi prezent la eveniment din cauza evenimentelor neplăcute din ultimele zile. El a trebuit să fie prezent în județul Galați din cauza problemelor cauzate de inundații. 

„Pe această cale menționăm că și noi ne vom alătura efortului guvernului de a reconstrui și vom face o donație pentru oamenii sinistrați din județele Galați și Vrancea. Acest proiect ce a costat peste 25 de milioane de euro arată determinarea grupului Wienerberger de a dezvolta un business sustenabil în România”, a transmis Răzvan Boșomoiu.

Compania oferă soluții inovatoare de înaltă calitate

Următorul care a urcat pe scenă a fost CEO Wienerberger, Heimo Scheuch. Acesta a spus că investiția este extrem de importantă pentru strategia companiei pe termen lung. De asemenea, reprezintă angajamentul austriecilor de a oferi soluții inovatoare de înaltă calitate. Totodată, sprijină tranziția spre un mediu mai sustenabil, care să satisfacă nevoile clienților. 

La evenimentul de lansare au fost prezenți Radu-Ștefan Oprea, ministrul Antreprenoriatului, Economiei și Turismului, dar și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Primul care a urcat pe scenă a fost Adrian Câciu care a citit un mesaj din partea premierului Ciolacu. 

„Sunt astăzi aici în dublă calitate pe de o parte de ministru al Investițiilor Fondurilor Europene în România, dar și pentru a vă transmite mesajul prim-ministru Marcel Ciolacu. Din păcate nu a putut fi astăzi aici pentru că chiar în aceste momente pregătim o ședința de Guvern pentru a oferi sprijinul oamenilor care au fost loviți în aceste zile ce de mânia naturii. Și cum îl cunoașteți pe domnul Marcel Ciolacu este un om care care se implică, care este alături de oameni li atunci când se bucură, dar mai ales atunci când trec prin suferință”, a spus Adrian Câciu. 

Acesta a spus că Ciolacu va veni la Berca pentru a vizita fabrica atunci când i se va permite.

Mesajul lui Marcel Ciolacu

„Mă bucur să salut astăzi la Berca această investiție din mai multe motive. Primul motiv este  faptul că inaugurăm o fabrică nouă pentru că unitatea de aici a fost reconstruită din  temelii. Cele de peste 25 de milioane de euro investite permit acestei fabrici moderne să răspundă cerințelor pieței de construcții pentru produse sustenabile și eficiente energetic. Iar o nouă fabrică pentru o materiale de construcții este o realizare extrem de importantă în economia noastră mai ales în această perioadă. 

Suntem în anul cu cele mai mari investiții publice din istoria modernă a țării. Cele 80 de miliarde de lei acordate de investițiilor cheltuite  până la finalul lunii august, record, absolut, ne permite să sperăm în zona de infrastructură, ne referim aici în toate sectoarele, va fi altfel în foarte scurt timp. 

Dacă vorbim despre construcția de autostrăzi, de spitale sau de școli, materiale de construcții sunt vitale. Iar faptul că Wienerberger a finalizat această investiție din resurse proprii este un semnal clar. Reprezintă certitudinea că marii investitori străini înțeleg perfect contextul economic. Acești 2 ani rămași până în 2026. România trebuie să accelereze la maxim pentru a folosi toate miliardele de euro din fonduri europene, alocate nouă pentru a ne dezvolta infrastructura. Un al doilea motiv este că inaugurăm o unitate care are nu doar eficiență sporită și capacitate de producție mărită ci și contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de carbon. 

Produsele și soluțiile inovatoare fabricate aici joacă un rol crucial în construcția așa numitelor clădiri net zero. Pentru mine ca prim-ministru este esențial să văd tot mai multe fabrici și uzine care produc local materiale de construcții, dar să existe și o atenție maximă legată de protecția mediului”, a fost mesajul transmis de către Marcel Ciolacu. 

Ce a transmis primarul Buzăului

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Radu -Ștefan Oprea a spus cu cât este o capacitate mai mare de producție a materialelor de construcții, cu atât prețul acestora va fi mai redus. De asemenea, acest lucru va atrage după sine și faptul că prețul achiziționării locuințelor va fi unul mai mic. Astfel, mai mulți români pot avea propria casă. 

În cadrul ceremoniei de deschidere au fost și autoritățile locale: Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, Lucian Romașcanu, senator și președinte ales al Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău și Ionel Dobrița, primarul comunei Berca. 

„Orice investiție este o binecuvântare. Felicitări celor de la Wienerberger. Ca primar al municipiului Buzău nu pot să spun mare lucru decât că încercăm și noi să vă sprijinim. Am introdus transportul în comun cu autobuzele Primăriei Buzău în 100 de localități din Buzău, inclusiv aici la Berca. Contează pentru a aduce personalul la muncă. În același timp suntem în licitație cu un campus super modern în care vom investiți peste 25 de milioane de euro în a realiza un campus în învățământul dual și tehnic superior la Buzău, chiar în marginea Buzăului încoace spre Berca. Sprijinim și noi pentru că atât timp cât se dezvoltă județul Buzău, municipiul Buzău este bine pentru toată lumea”, a transmis primarul Buzăului, Constantin Toma. 

Despre Wienerberger

Wienerberger, compania austriacă, este specializată în producția de materiale de construcții, în special cărămizi, țigle ceramice și sisteme de conducte. Fondată în 1819, la Viena, compania este un jucător principal în industria în care activează. 

Wienerberger România a achiziționat fabrica de cărămidă de la Buzău în anul 2016. De atunci, compania și-a consolidat poziția de angajator pe piața locală.