O nouă fabrică va pune România pe harta mondială a industriei aerospaţiale
România devine un jucător redutabil în industria aerospaţială mondială, graţie unei noi fabrici. Aceasta va fi ridicată în judeţul Cluj, mai exact în comuna Moldovenești, aflată în apropiere de Turda.
Investiţia aparţine Sonaca. Grupul din Belgia este unul dintre liderii globali atunci când vine vorba despre dezvoltarea și producția de componente de structură pentru industria aerospațială.
Sonaca are deja o fabrică la Moldovenești, inaugurată în anul 2017. Investiţia de atunci a fost una de 12 milioane de euro. 5,4 milioane de euro au venit de la statul român, ca ajutor de stat.
Acolo se produc componente pentru avioane şi se asamblează lamele pentru Airbus A320. Mai mult, acolo se produce şi avionul de mici dimensiuni Sonaca S200.
Revenind la noua fabrică pe care o va ridica grupul belgian, vorbim despre o investiţie de 38 de milioane de euro. Statul român se va implica cu un ajutor de stat şi de această dată. Suma se va ridica la 2,7 milioane de euro.
Planurile sunt ca noua unitate de producţie să fie operaţională în 2025. România va beneficia de pe urma creării a 160 de noi locuri de muncă.
Fabrica va susţine noile contracte încheiate de Sonaca cu Airbus. Sunt vizate avioanele A321, precum și dezvoltarea portofoliului de produse A320, notează profit.ro.
Este vorba despre contractele încheiate în anul 2023 şi catalogate drept „cel mai mare succes comercial” din istoria Sonaca.
„Investiția se ridică la 38 milioane de euro.
Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025.
În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, au transmis reprezentanţii grupului belgian.
În ce alte afaceri mai sunt implicaţi belgienii de la Sonaca?
La această nouă fabrică vor fi realizate flapsurile interioare pentru Airbus A321 XLR (Extra Long Range). Mai mult, se va produce şi parte din volumul pieselor primare ale slaturilor A320.
Un anunţ în acest sens venea şi în urmă cu mai bine de o lună de zile.
Reprezentanţii Sonaca au precizat că îşi propun şi noi programe pe viitor.
„Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion.
Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții”, au explicat aceştia pentru sursa citată.
Sonaca s-a mai implicat şi într-o afacere cu Wisk Aero din Statele Unite, o companie care dezvoltă un taxi aerian electric autonom, ajuns deja la generaţia a şasea.
În urma acestui contract deja semnat, fabricile Sonaca din Belgia, Brazilia, România și SUA vor produce o serie de componente pentru Wisk Aero.
Sonaca are subsidiare în Brazilia, România, SUA și Canada, peste 3.600 de angajați şi o cifră de afaceri care a depăşit 600 de milioane de euro în 2023.