Noua formulă de calcul a pensiei! Cum se vor calcula pensiile de acum înainte

pensionari

SURSA FOTO: Dreamstime

Pensionarii români au parte de vești bune în ceea ce privește pensiile. Unii dintre ei ar putea avea pensii duble după recalcularea de la 1 septembrie.

Pensii 2024. Cum se calculează?

De la 1 septembrie, milioane de pensionari vor avea venituri mai mari în urma recalculării pensiilor.

Pensionarii români au mai experimentat o creștere a veniturilor la 1 ianuarie, odată cu indexarea de 13,8%.

Punctul de pensie în România va fi, așadar, de 2.032 lei.

Noua lege a pensiilor are și  o nouă formulă de calcul. Suma pensiei finale este suma rezultată din înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte.

Valoarea punctului de referință este, în acest caz, 81 de lei.

Numărul total de puncte este suma dintre punctele de contributivitate, punctele stabilite și punctele perioadelor asimilate și necontributive.

Mai precis, punctele de necontributivitate sunt anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate. Pentru fiecare an se acordă 0,25 puncte.

În ceea ce privește punctele de contributivitate, acestea sunt reprezentate de anii în câmpul muncii. Sau, mai bine spus, pentru anii în care s-a cotizat la sistemul de pensii. Aici se acordă câte 1 punct pentru fiecare an.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Pensii duble de la 1 septembrie

Așadar, de la 1 septembrie, unii pensionari vor avea venituri duble după recalculare.

Antena 3 CNN a făcut un calcul în acest sens, iar un pensionar cu pensia de 1.950 de lei va putea primi pensie de 4.000 de lei după majorare. Exisă, însă, câteva condiții.

Pensionarul în cauză a muncit timp de 54 de ani, dintre care cinci ani în condiții grele de muncă. De asemenea, mai are și 38,5 puncte de stabilitate.

În total el va avea 53,5 puncte de stabilitate, care se vor înmulți cu valoarea punctului de referință. La finalul recalculării, el avea o pensie de 4.333 de lei, spune prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar.

Calculul pentru pensia de 4.333 lei:

  • 38,5 puncte de stabilitate + 15 puncte de stabilitate = 53,5 puncte
  • 53,5 puncte X 81 VPR = 4.333 de lei

„Lucrurile stau bine pe contributivitate în acest caz, dar pensionarul va câştiga bine la majorare şi din anii de muncă, aşa-zisa zonă de stabilitate. Omul acesta are 45 de ani de muncă.

Cei cinci ani de lucru în condiţii grele au fost luaţi în seamă la punctaj.

La cele 38,5 puncte de stabilitate, se mai adaugă aproximativ încă 15 puncte de stabilitate, pentru că a lucrat 45 de ani, şi obţinem 53,5 puncte.

Acest punctaj înmulţit cu 81, VPR, înseamnă 4.333 de lei, deci se dublează”, a explicat prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar, sâmbătă, la Antena 3 CNN.