Noua formulă de calcul a pensiilor. Odată ce noua lege a pensiilor intră în vigoare începând cu 1 septembrie, românii se pregătesc să primească beneficii semnificative în ceea ce privește pensiile lor.
Noua formulă de calcul a pensiilor. Această lege a pensiilor aduce modificări fundamentale în formula de calcul și în modul în care sunt ajustate sumele primite lunar de către pensionari, având un impact pozitiv asupra vieții a peste 3 milioane de persoane.
Noua formulă de calcul a pensiilor
Una dintre acestea este revizuirea formulei de calcul a pensiilor, care acum se va baza pe indexarea veniturilor cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul anterior.
Această măsură asigură o ajustare anuală a pensiilor, reflectând mai bine evoluția economică și a costurilor de trai.
O altă modificare importantă este corelarea majorării pensiilor cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației, asigurând astfel o stabilitate mai mare a sistemului de pensii publice.
Această abordare vine ca urmare a recomandărilor Comisiei Europene și urmărește să ofere predictibilitate și sustenabilitate pe termen lung.
Pe lângă aceste schimbări, noua lege a pensiilor elimină unele meserii de la condițiile speciale de pensionare și propune ajustări pentru egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați, amânând această egalizare până în 2035.
Aceste modificări sunt menite să asigure o distribuție corectă și echitabilă a pensiilor în funcție de contribuția fiecărui individ la sistemul de asigurări sociale.
Este stimulată munca peste stagiul de cotizare de 25 de ani
O altă noutate adusă de noua lege a pensiilor este aceea că persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus. Acest lucru va stimula prelungirea vieții profesionale.
Astfel, pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește următoarele bonusuri în puncte:
- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
- un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Reprezentanții Ministerului Muncii au precizat că recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, se va face conform noilor prevederi, iar beneficiarii vor primi ajustările cuvenite începând cu 1 septembrie 2024.
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor.
„În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm.
La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
„Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoie de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a mai spus Marius Budăi.
Cu toate acestea, majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în același an au intrat în vigoare mai devreme, la 1 ianuarie 2024.