Simona Bucura Oprescu a explicat care sunt obiectivele principale din reforma pensiilor. Printre altele, ea a fost întrebată cât de mult vor contribui perioadele de necontributivitate asimilate la modificarea pensiei. Este vorba despre studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul şi nu numai.

Simona Bucura Oprescu a explicat noua formulă de calcul a pensiilor

În primul rând, ea a subliniat că noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.

De asemenea, totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Ea spune că este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru.

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru.

Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Antena 3.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate

Ea a explicat și cum vor fi răsplătiți românii care muncesc mai mult. Potrivit ministrului, un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate și un beneficiu suplimentar la pensie.

„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume”, a completat ministrul.

Mai precis, oamenii vor primi 0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani, 0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani și un punct-an începând de la 36 de ani.

Acesta este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege, subliniază ea. Potrivit ministrului, principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii.

Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, spune ea. Astfel, românii ar trebui să aibă „pensii decente” pentru viaţa muncită, susține Simona Bucura Oprescu.

„Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii. Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită. Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a conchis Simona Bucura Oprescu.