Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a oferit mai multe informații cu privire la modalitățile de fraudă din mediul online. Autoritățile avertizează că escrocii devin tot mai activi în această perioadă, apelând la tot felul de tertipuri pentru a păcăli oamenii care caută oferte atractive pentru concedii.
MAI a oferit mai multe informații cu privire la modalitățile de fraudă din mediul online
Cele mai frecvente fraude sunt legate de achiziția biletelor de vacanță, cazare și pachete turistice, iar escrocii profită de dorința oamenilor de a găsi cele mai bune prețuri. Aceștia promit vacanțe de vis la costuri extrem de mici, ceea ce le oferă un avantaj în fața persoanelor grăbite sau neinformate. Ofertele aparent irezistibile pot fi, de fapt, capcane bine puse la punct pentru a înșela și a obține bani prin mijloace frauduloase.
„Se apropie sezonul vacanțelor, iar entuziasmul pentru o escapadă binemeritată este din ce în ce mai mare. Din păcate, în această perioadă cresc tentativele de fraudă în mediul online. În special, cele legate de achiziția biletelor de vacanță, cazări și pachete turistice!”, a explicat MAI într-un videoclip.

Pentru a evita astfel de situații, autoritățile recomandă prudență maximă
Pentru a evita astfel de situații, autoritățile recomandă prudență maximă. Nu trebuie efectuate plăți în avans prin metode nesigure, nu trebuie trimiși bani în conturi personale, iar orice achiziție trebuie însoțită de o factură. De asemenea, este esențial ca persoanele interesate să verifice recenziile din mai multe surse înainte de a lua o decizie.
„Escrocii profită de dorința noastră de a găsi cele mai bune oferte și promit vacanțe de vis la prețuri mici. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată… probabil că așa și este! Pentru a nu deveni victima unei fraude, evitați plata în avans prin metode nesigure, nu trimiți bani în conturi personale, căutați recenzii din mai multe surse și solicitați facturi”, subliniază autoritățile.
Informarea și vigilența pot face diferența între o vacanță reușită și o experiență neplăcută cauzată de o înșelăciune. Autoritățile transmit și un mesaj clar pentru cei care intenționează să comită astfel de fapte:
„Vacanță va fi și pentru cei care săvârșesc fapte de înșelăciune în mediul online! Dar nu la căldură”.
Videoclipul publicat de MAI poate fi vizualizat aici.