Apar noi detalii despre care ar fi următoarea funcție pe care președintele Klaus Iohannis o va avea după 21 decembrie. Informația a mai fost anunțată anterior, chiar săptămâna trecută.
Noua funcție a lui Klaus Iohannis
Duminică seară, în intervalul dintre emisiunile „Culisele Statului Paralel” și „Culisele Puterii” difuzate pe Realitatea Plus, jurnalista Anca Alexandrescu a dezvăluit o informație semnificativă referitoare la viitorul politic al președintelui Klaus Iohannis.
Anca Alexandrescu a dezvăluit că președintele Klaus Iohannis intenționează să candideze pe listele PNL la viitoarele alegeri parlamentare. Astfel, s-ar confirma ipoteza pe care ea a enunțat-o încă de miercuri, la debutul emisiunii sale.
În cadrul emisiunii „Culisele Puterii”, Miron Mitrea a validat această speculație, indicând că președintele Klaus Iohannis ar avea intenția de a conduce lista Partidului Național Liberal (PNL) la alegerile parlamentare viitoare.
Mitrea a indicat că Iohannis ar fi purtat deja discuții cu liderii PNL pe această temă, convocându-i pentru a le comunica această decizie.
„Domnule Mitrea, constat că gândim la fel. Ați confirmat și dumneavoastră că președintele Klaus Iohannis urmează să candideze pe listele PNL la parlamentare și că i-a chemat pe băieți să-i anunțe. Am spus asta încă de miercuri, la începutul emisiunii”, a spus Anca Alexandrescu.
Posibila candidatură a lui Klaus Iohannis conturează și un scenariu în care acesta ar putea ocupa funcția de prim-ministru după alegerile decisive de la sfârșitul anului. Această ipoteză a fost vehiculată și în trecut.
Se vehiculase că Iohannis ar primi un post de comisar european
În presă se vehiculează mai multe funcții pe care actualul președinte al României le-ar putea ocupa odată cu terminarea mandatului.
Una dintre acestea era funcția de comisar european, în Rareș Bogdan declara în urmă cu o lună că aceasta funcție nu este potrivită pentru el.
Într-o declarație la postul Antena 3, prim-vicepreședintele PNL a precizat că funcția de comisar european era prea puțin pentru președintele României.
„Urmăriţi cu atenţie evoluţiile, e votat doar preşedintele Comisiei şi preşedintele Parlamentului, Comisia are câteva poziţii foarte importante, două dintre ele complet noi.(..) Există două poziţii foarte importante, poziţia de nou ministru al Apărării, comisarul pe Apărare care va fi şi vicepreşedinte al Comisiei, o poziţie foarte importantă în contextul regional actual pentru Europa şi poziţia de Înalt reprezentant pentru Ucraina, care chiar dacă nu trece prin procesul de audiere, intră în Comisie, fără poziţie executivă dar cu rol de vicepreşedinte, având rol pe parte de buget, de fonduri pentru Ucraina”, a arătat, la acel moment, Rareş Bogdan.
Un sfârșit de mandat cu puține certitudini
În urmă cu două săptămâni, președintele a declarat, în cadrul vizitei sale cu Maia Sandu (Republica Moldova), că sfârșitul acestui mandat nu este unul liniștit.
De asemenea, el le-a răspuns jurnaliștilor prezenți la o întrebare legată de posibilitatea ca el să fie prim-ministru în noul Guvern.
Acesta a precizat că nu crede că este relevantă propria persoană după ce nu va mai fi președintele României.
„Îmi doresc să duc mandatul pe care l-am primit de la români la bun sfârșit. Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului și nu cred că are vreo valoare publică să discutăm acum despre ce voi face eu sau nu voi face eu după 21 decembrie. Vom vedea atunci.”
Klaus Iohannis a mai fost întrebat atunci și dacă va prelua o funcție înaltă la nivel european. Răspunsul președintelui a fost foarte scurt:
„Vom trăi și vom vedea, e un răspuns clasic pentru astfel de situații.”