Klaus Iohannis ar fi cu siguranţă un excepţional Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE la experienţa pe care o are. Acest punct de vedere a fost exprimat de liderul PNL, Rareș Bogdan. În opinia sa, acesta poate fi şi preşedintele Consiliului European.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a spus că preşedintele Klaus Iohannis ar fi ”un excepţional” Înalt Reprezentant pentru politică externă a UE. Aceasta este una dintre cele mai importante funcţii din Comisia Europeană.
Klaus Iohannis poate ocupa şi funcţia de preşedinte al Consiliului European
Rareş Bogdan crede că Klaus Iohannis poate ocupa şi funcţia de preşedinte al Consiliului European. Este instituția care reuneşte şefii de stat şi de guvern din statele UE.
”Klaus Iohannis ar fi cu siguranţă un excepţional Înalt Reprezentant la experienţa pe care o are, la echilibrul pe care îl are, fiind un om raţional, un european convins.
Dar poate fi şi preşedintele Consiliului European. De ce nu?”, s-a întrebat retoric eurodeputatul liberal, la Prima TV.
Kelemen Hunor și-a spus și el părerea
Numele preşedintelui a mai fost vehiculat în trecut şi pentru poziţia de secretar general NATO. Liderul UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat dacă îl vede pe preşedintele Klaus Iohannis într-o funcţie europeană, după încheierea mandatului. Hunor a spus că este o chestiune extrem de complicată.
El a spus că nu poate răspunde la această întrebare fără să intre în detaliile coaliţiei şi ce se va întâmpla în anul viitor. Ca să fii Înaltul Reprezentant trebuie să te propună guvernul ţării respective.
„Acum Ciolacu, fiind premierul coaliţiei şi Guvernului, trebuie să îl propună pe Iohannis. Ce va spune în partid? Şi partidul ce va spune? Bravo, aşa am vrut şi noi”, a comentat atunci liderul UDMR.
Situaţia din UE nu este una care să îl avantajeze
El consideră că nici situaţia din Uniunea Europeană nu este una care să îl avantajeze pe șeful statului. În politică, a spus Kelemen Hunor, nu se fac cadouri, pe de o parte. Nu se știe cine va fi viitorul şef de Comisie Europeană. Sunt poziţii care se împart politic. E vorba de preşedintele Comisiei, preşedintele Parlamentului, Înaltul Reprezentant şi preşedintele Consiliului.
Kelemen Hunor a apreciat că Partidul Popular European nu va prinde mai mult de două poziţii. Dintre astea, PPE va dori şefia Comisia şi eventual șefia Parlamentului.
„Putem discuta mult despre viitorul domnului Iohannis, dacă doriţi, dar va depinde extrem de puţin de domnul Iohannis”, a explicat, atunci liderul UDMR.