Noua funcție a lui Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a fost inițial propus pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Ucraina, dar a refuzat oferta. Cu toate acestea, în timpul summitului NATO, i-au fost prezentate în detaliu atribuțiile și avantajele acestei poziții, fiind subliniată importanța comunicării strânse cu Alianța Transatlantică.
Acest lucru ar putea influența o schimbare de opinie din partea președintelui Iohannis, având în vedere că urmează negocieri intense privind această funcție.
În același timp, Bruxelles-ul se pregătește pentru formarea unei noi Comisii Europene. Ea va include 27 de comisari, câte unul din fiecare stat membru, fiecare având un portofoliu specific.
Printre noile portofolii se numără cele pentru Apărare, Locuințe și Mediterană.
Comisia Europeană se așteaptă să devină operațională în luna octombrie. Asta înseamnă că negocierile pentru desemnarea comisarilor trebuie să fie accelerate. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, este implicată în discuțiile cu statele membre și propunerile de comisari vor fi supuse votului în Plenul Parlamentului European.
Responsabilitățile noului mandat al Ursulei von der Leyen
În cadrul noului său mandat, Ursula von der Leyen și-a asumat mai multe responsabilități și promisiuni majore. Printre acestea se numără:
- transformarea Uniunii Europene într-o Comuniune a Apărării
- crearea unui Scut Aerian European
- finanțat dintr-un fond dedicat industriei de apărare
- dublarea personalului Europol.
De asemenea, a subliniat necesitatea triplării numărului polițiștilor de frontieră ai UE.
În domeniul economic, von der Leyen își propune creșterea competitivității economice prin debirocratizarea economiei europene. Se are în vedere sprijinul pentru firmele mici și mijlocii.
Vasile Dîncu spune că Iohannis nu poate fi comisar european
Eurodeputatul PSD Vasile Dîncu a respins categoric scenariul potrivit căruia președintele Klaus Iohannis ar putea deveni comisar european. Dîncu a subliniat că aceasta este o opțiune improbabilă și neserioasă.
”Nu cred că este posibil acest scenariu, din mai multe perspective. În primul rând, nu am auzit vreodată ca domnul Klaus Iohannis să-și dorească o funcție de genul acesta. Ține foarte mult la etichetă, la protocol și ar fi o cădere pe scara, să zicem, demnităților sociale și politice să vii de la președinte spre comisar. Mi se pare exclusă o asemenea variantă”, a spus Dîncu la RFI.
Eurodeputatul PSD consideră că speculațiile legate de o posibilă candidatură a lui Iohannis la funcția de comisar european sunt doar încercări ale presei și politicienilor de a interpreta gândirea președintelui.
În același timp, Dîncu a subliniat importanța altor funcții europene pentru România.
„Ar fi interesant pentru noi postul pentru lărgirea Europei, pentru extindere. Aici, poziția României ar fi importantă pentru a sprijini Moldova, pentru a deveni un lider regional în zona Balcanilor de Vest”, a explicat el.
De asemenea, a menționat că un post economic sau cel de apărare ar putea fi interesante, având în vedere că acesta din urmă va fi unul nou.
„Aceste chestiuni țin de modul în care negociază Guvernul și de ceea ce poate obține România în combinație cu aliații din Europa și cu negocierile pe care trebuie să le ducă în acest moment Guvernul”, a adăugat Dîncu.