Geopoliticianul ucrainean Serhii Hakman consideră că Vladimir Putin ar putea oricând să atace chiar și o țară membră a NATO, însă această decizie ar însemna sinuciderea Rusiei. În opinia sa, dacă acest lucru se va întâmpla, cea mai probabilă țintă a liderului de la Kremlin va fi Polonia.
Posibile viitoare ținte ale Moscovei
„Țările Baltice sau Polonia sunt țările țintă pentru o nouă invazie. Așa cum am văzut zilele acestea, avioane rusești de atac încărcate cu arme nucleare au intrat în spațiul aerian suedez, deși Suedia nu este o țară membră NATO, însă scopul lui Putin a fost să arate către NATO că încă deține puterea.
Polonia ar putea fi invadată de armata rusă deoarece din toate țările NATO este țara cea mai implicată în războiul din Ucraina oferind ajutoare umanitare, ajutoare militare, inclusiv armament. Așadar, Polonia este țara care se pronunță cel mai prompt în susținerea Ucrainei. Dacă va fi atacată, va fi o catastrofă pentru că ar fi implicate și țările NATO, iar Rusia nu va putea face față”, explică geopoliticianul ucrainean într-un interviu pentru Gândul.
Putin ar putea folosi arme chimice
Acesta mai spune că o înfrângere a Rusiei înseamnă automat o cădere a lui Vladimir Putin. În plus, acest lucru ar putea duce la destrămarea spațiului post-sovietic sau chiar la o Rusie eșuată și dezrădăcinată.
În plus, există tot mai multe temeri că liderul de la Kremlin ar putea să folosească arme chimice în Ucraina, mai ales că până acum armata rusă a folosit mai multe arme interzise de dreptul internațional. În acest context, geopoliticianul spune că Rusia seamănă tot mai mult cu Germania nazistă.
„Rușii împușcă în automobilele conduse de civili, în adăposturile pentru copii și își permit să încalce toate convențiile în ceea ce privește folosirea armelor, utilizând inclusiv armele cu fosfor care sunt interzise de către convențiile internaționale și în dreptul internațional”, spune Hakman.
Urmările grave ale războiului din Ucraina
În ceea ce privește situația din Ucraina, geopoliticianul spune că, la peste o lună de la începutul invaziei se văd urmările grave ale războiului, punctând aici orașe întregi distruse, în special Mariupol. Pe de altă parte, în orașul în care locuiește geopoliticianul Hakman, Cernăuți, situația se menține calmă.
„Din păcate, multe zone sunt în continuare sub bombardamentele trupelor rusești, inclusiv Vestul. Cele mai bombardate zone sunt cele din sud-estul Ucrainei. În toate țările civilizate, în timpul negocierilor, focul încetează. Rușii, în schimb, aruncă la greu cu rachete și tunuri, inclusiv spre civili. E o particularitate a lor”, spune geopoliticianul.