Un virus găsit la pangolini se potrivește cu tulpina care a apărut în anul 2019 la Wuhan. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au publicat un studiu în revista „Nature„ în care au identificat pangolinii – mamifere placentare originare din Africa și Asia – drept animalul intermediar între lilieci și oameni, care a dus la izbucnirea virusului, la finele anului 2019.

Din momentul izbucnirii pandemiei, a existat o dezbatere pe scară largă cu privire la modul în care s-a format pentru prima dată virusul care a dat peste cap lumea în 2020. Anthony Fauci și alți experți în sănătate declarau că virusul a avut originea în lilieci și apoi a sărit la oameni printr-un animal intermediar. În schimb, FBI și Departamentul de Energie, alături de numeroși oameni de știință, au susținut că virusul are origini sintetice și a ajuns în lumea reală printr-un experiment care a mers prost – așa-numita teorie a „scurgerii virusului din laborator”, scrie The Messenger.

Nouă ipoteză despre declanșarea pandemiei COVID-19

Pentru acest studiu, echipa de oameni de știință, care a inclus și reprezentanți de la Universitatea din Wisconsin, Universitatea Duke și Universitatea Vanderbilt, a descoperit o versiune a COVID-19 aproape identică cu tulpina originală din Wuhan care a infectat oamenii în 2019, aceasta find găzduită în pangolini, animalele despre care mulți au bănuit că s-ar fi aflat în centrul originii pandemiei.

Animalele sunt originare din sudul Chinei. Liliecii servesc drept rezervoare pentru mulți viruși, dar, în ciuda teoriilor care circulă intens pe internet, experții nu cred că aceștia pot transmite virusul oamenilor. Așa că oamenii de știință au pornit în căutarea unui animal intermediar, unul care să fi fost infectat de un liliac și apoi să fi transmis boala la oameni.

Pangolinii găzduiesc diverse virusuri respiratorii acute severe legate genetic de SARS-CoV-2

Pangolinii găzduiesc diverse virusuri respiratorii acute severe, care sunt legate genetic de SARS-CoV-2, precum și tulpini care circulă în liliecii cu potcoavă”, au scris cercetătorii în studiu. Alți „suspecți” ca animale intermediare au fost câinii- raton, șerpii și nurca.

Coronavirusurile au apărut de mai multe ori din rezervoarele zoonotice, în secolul al XXI-lea, iar SARS-CoV-2 a provenit, în mare parte, din tulpini care au circulat la lilieci sau la alte mamifere”, au scris cercetătorii.

Echipa a adunat mostre din nasul pangolinilor și a folosit secvențierea genomică pentru a le testa împotriva versiunii virusului care a apărut pentru prima dată la Wuhan. Una dintre tulpini a avut o potrivire de peste 90%.

Aceeași tulpină de virus care circulă printre animale a fost transmisă la oameni.

Acest lucru sugerează că aceeași tulpină de virus care circulă printre animale a fost, de asemenea, transmisă la oameni. „Virusul găsit la pangolini a demonstrat potențialul de transmitere prin aer și creșterea eficientă a celulelor epiteliale primare a căilor respiratorii nazale. Credem că pangolinii, sau poate alte specii rare de animale sălbatice, au fost infectați productiv și au servit ca o specie de trecere, aproape imposibil de urmărit, care a transmis virusul oamenilor”, afirmă oamenii de știință.

Cu alte cuvinte, cercetătorii cred că este posibil ca virusul să fi infectat pangolinii înainte de a sări la oameni, pe baza dovezilor pe care au descoperit că se poate răspândi în aer, provocând infecții atunci când intră în nas. Pangolinii sunt animale foarte traficate despre care se speculează că ar fi existat în Piața fructelor de mare din Huanan, o piață umedă din Wuhan pe care unii o consideră a fi punctul zero al pandemiei. Unii experți cred că virusul a fost rezultatul cercetărilor efectuate la Institutul de Virologie din Wuhan, aflat la câțiva kilometri distanță.

În februarie, Wall Street Journal a scris că Departamentul de Energie al SUA a catalogat „cu încredere scăzută” că virusul s-a scurs dintr-un laborator. În schimb, alți oficiali din comunitatea de informații din SUA nu sunt de acord, considerând că este mai probabil ca acesta să fi provenit mai întâi de la animale. Experții spun că adevărata origine a pandemiei ar putea să fie cunoscută cunoscută abia peste mulți ani.