Multe dintre reclamaţiile depuse la asociaţiile de proprietari se referă la reamenajarea apartamentului, însoţită de spargerea necontrolată a pereţilor, însă preşedinţii şi administratorii nu dispun în prezent de o legislaţie clară pentru a face verificări în imobile. Lucrurile se vor schimba luna viitoare când intră în vigoare noua lege privind asociaţiile de proprietari publicată recent în „Monitorul Oficial”.
Proprietarul va fi obligat să permită accesul în locuinţă pentru inspecţie, reparaţie sau înlocuirea unui element din proprietatea comună. Asociaţia îl va înştiinţa cu un preaviz motivat de cinci zile, iar în cazuri de urgenţă termenul este de 24 de ore. Fiecare refuz al accesului administratorului sau al unei persoane calificate în lucrări de construcţii riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.
Mai mult, vor răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudicile aduse vecinilor. Potrivit noilor prevederi, dacă apare însă o pagubă în urma efectuării lucrărilor în apartament, proprietarul va fi despăgubit de asociaţie prin fondul de reparaţii. cea mai importantă schimbare îi vizează însă pe cei care nu îşi plătesc întreţinerea la timp.
Restanţele mai vechi de trei luni şi care depăşesc valoarea salariului de bază minim brut vor fi înscrise în cartea funciară a apartamentului, iar asociaţia va putea pune o ipotecă pe imobil. Proprietarul va avea dreptul de a vinde locuinţa doar după achitarea integrală a datoriilor. Noile prevederi ale legii asociaţiilor de proprietari intră în vigoare la sfârşitul lunii viitoare. RADOR