Această zi de marți este una istorică pentru pensiile din România, arată Senatul. O decizie în ceea ce privește sistemul de pensii va fi luată în cursul zilei.
Proiectul legii pensiilor, dezbătut și votat în Senat
Într-un pas crucial către reformarea sistemului ce vizează pensiile din România, Senatul se pregătește să dezbată și să supună votului, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, proiectul de lege propus de Guvern.
Această inițiativă legislativă urmărește recalcularea pensiilor a peste 4,7 milioane de beneficiari după o nouă formulă.
Conform proiectului de act normativ aprobat de Executiv, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%.
Astfel, va crește de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Executivul face eforturi pentru asigurarea creșterii echitabile a pensiilor pentru beneficiari.
Modificarea condițiilor de obținere a dreptului la pensie
Unul dintre aspectele semnificative ale proiectului este modificarea condițiilor de obținere a dreptului la pensie.
Astfel, conform noului sistem, dreptul la pensie se va acorda după minimum 15 ani de contribuții, fără a lua în calcul perioadele necontributive asimilate.
Aceste perioade sunt, de fapt:
- studiile universitare
- stagiul militar
- concediul medical
- șomajul
- deportarea
- prizonieratul
- detenția politică
Egalizarea vârstei de pensionare până în 2035
Pensiile din România. O altă schimbare importantă propusă de proiect vizează egalizarea treptată, până în 2035, a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.
Prin măsura precizată se dorește aducerea unui echilibru în sistemul de pensii. În plus, se dorește și reflectarea tendințelor demografice și sociale.
Proiectul de pensii intră în linie dreaptă în Parlament
Pensiile din România. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor au fost clarificate în cadrul discuțiilor din coaliție.
Prin urmare, proiectul intră „în linie dreaptă” în Parlament, beneficiind de susținerea întregii coaliții de guvernare.
Prim-ministrul subliniat și că se intenționează depunerea unui proiect de combatere a evaziunii fiscale și de creștere a încasărilor la buget.
În orice caz, dezbaterile în Senat vor constitui un moment esențial pentru a evalua și discuta detaliile proiectului de lege, înainte ca efectele acesteia să aibă un impact asupra pensiilor din România.
„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Pensiile din România. PNL susține legea pensiilor
Partidul Național Liberal (PNL) a anunțat sprijinul său pentru noua lege a pensiilor, subliniind importanța majorării pentru aproximativ cinci milioane de pensionari.
Cu toate acestea, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat necesitatea identificării surselor financiare care să asigure sustenabilitatea acestei creșteri.
Într-o declarație la Prima News, Nicolae Ciucă a explicat că discuțiile au avut loc cu toți factorii responsabili cu privire la sustenabilitatea bugetului și alocării financiare pentru pensii.
„Susținem în continuare proiectul de lege, pentru că este absolut necesar pentru echitatea față de cinci milioane de pensionari”, a afirmat liderul PNL.