Ministrul Muncii ar putea prezenta azi noua lege a pensiilor
Proiectul privind noua lege a pensiilor din sistemul public ar putea fi prezentat în cursul zilei de azi. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, ar urma să-l prezinte marți după-amiază, în cadrul unei ședințe a coaliției de guvernare, au informat surse politice.
Potrivit acestora, cel mai probabil, proiectul de lege urmează să fie aprobat săptămâna viitoare de Guvern. Ulterior acesta va fi transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare.
Ținta guvernanților este ca noua lege a pensiilor să fie aprobată de Legislativ până la finalul lunii noiembrie.
Amintim că, premierul Marcel Ciolacu declara weekendul trecut că noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie 202. La această dată toate pensiile se măresc conform legii. El a explicat că indexarea pensiilor cu 13,8% reprezintă indicele de inflație pe anul trecut.
„La anul, conform legii, vom avea o indexare de 13,8%. Este indicele de inflație pe anul trecut.
Știți foarte bine că data trecută, când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă, pentru că inflația în anul curent era mult mai mare, am hotărât să aplicăm același lucru.
Prin două componente one off – astfel am putut constituțional să mărim pensiile mai mici. De la această bază am plecat. În viitoarea lege se regăsește din nou acest fapt că trebuie cu indicele de inflația anual intervenit pe pensii”, spunea Marcel Ciolacu.
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024 în România?
Mai exact, începând de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se va majora la 240 de lei. Guvernul dorește să reducă diferența dintre pensia minimă și cea medie din România.
În prezent, între cele două este o diferență de aproape 1.000 de lei. Pentru a realiza asta, pensia minimă va crește cu rata inflației de la începutul anului viitor.
Diferența se va reduce, având în vedere că pensia minimă va înregistra o majorare cu cel puțin 151 de lei de la 1 ianuarie.
Așadar, în 2024 se va înregistra o creștere diferențiată a pensiei minime față de celelalte pensii aflate în plată în România.
La acest moment, din cei aproape cinci milioane de pensionari din țara noastră, aproape un milion trebuie să se descurce cu pensia minimă. Aceasta are valoare de 1.125 de lei.
Bonus pentru cei care au muncit peste 25 de ani
De asemenea, se discută și despre posibilitatea acordării unor bonusuri. Sunt vizați cei care au activat mai mult de 25 de ani în câmpul muncii.
Noua propunere a fost recent confirmată și de către președintele Casei Naționale de Pensii Publice. Potrivit documentului, cei care au un stagiu de cotizare de 26 de ani, vor beneficia de o mărire a pensie care va atinge suma de 1.881,5 lei, față de cei 1.775 de lei pentru cei care au muncit 25 de ani.
De asemenea, cei care au muncit 27 de ani vor beneficia de o pensie de 1.988 de lei.
Cei care au muncit timp de 30 de ani ar beneficia de o pensie generoasă în valoare de 2.307,5 lei.
Pentru cei cu 31 de ani de cotizare, pensia s-ar situa la suma de 2.431,75 de lei.