Scade vârsta de pensionare pentru mame
Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare astăzi, 1 septembrie 2024, schimbă regulile privind reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii. Astfel, mamele pot ieși la pensie mai devreme, cu o reducere între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de câți copii au.
Comparativ cu legea pensiilor din anul 2019, care nu a mai fost aplicată, noua lege a pensiilor oferă o reducere mai mică a vârstei de pensionare. În cel mai bun caz, o mamă poate ieși la pensie cu trei ani și jumătate mai devreme, iar minimul este de șase luni, dacă a avut un singur copil. În schimb, cealaltă lege avea un mecanism de reducere mai generos, dar nu a fost pusă în aplicare, chiar dacă a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial.
Femeile care au muncit suficient cât să îndeplinească stagiul minim de cotizare și au născut și crescut 3 copii până la 16 ani, puteau, conform legii, să iasă la pensie cu șase ani mai devreme. Legea includea și o reducere suplimentară pentru mamele cu mai mulți copii: pentru fiecare copil în plus, începând cu al patrulea, se mai scădea un an din vârsta de pensionare. De exemplu, o mamă cu patru copii putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii ar fi avut o reducere de opt ani.
Ce prevede noua lege a pensiilor?
Similar legii din anul 2019, noua lege a pensiilor permite mamelor să iasă la pensie mai devreme, chiar și dacă au crescut un singur copil.
Femeile care au muncit suficient cât să îndeplinească stagiul complet de cotizare și care au născut și crescut copii până la 16 ani, pot ieși la pensie mai devreme. Această reducere a vârstei de pensionare se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți timp de cel puțin 13 ani pentru a nu face diferențe între mamele biologice și cele adoptive.
Mai concret, o femeie care a născut și crescut un copil poate ieși la pensie cu șase luni mai devreme. Dacă a avut și crescut șapte sau mai mulți copii poate ieși la pensie cu trei ani și jumătate mai devreme.