Preşedintele Senatului a fost prezent recent la sediul PNL, unde a vorbit despre Legea pensiilor de serviciu și motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la aceasta.

Nicolae Ciucă dezbate Legea pensiilor de serviciu

„Urmează ca, în momentul în care vom avea motivarea (n.red. CCR), să avem o convocare extraordinară a Parlamentului şi să producem modificările în linie cu ceea ce a decis Curtea Constituţională”, a declarat Nicolae Ciucă.

Amintim că declarația liberalului a venit după ce CCR a decis săptămâna trecută să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor de serviciu, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Preşedintelui CCR, Marian Enache, a declarat că legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.

„Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (…) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie”, a declarat Enache.

Ministerul Justiției va formula sugestii de amendamente la propunerea legislativă

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat anterior, referitor la legea pensiilor speciale, că instituția pe care o conduce va veni în întâmpinarea Ministerului Muncii și va formula propuneri de amendamente la propunerea legislativă care se corespundă cererilor Curții Constituționale.

„Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu a adresat public Ministerului Justiţiei invitaţia de a «formula amendamentele contestate de CCR cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor». Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR. Parlamentul are manifestarea de voinţă politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG”, a scris aceasta pe Facebook.

Ministerul Justiției va ajuta la formularea unor amendamente după ce se va consulta cu CSM, Instanţa supremă şi Ministerul Public, a adăugat Alina Gorghiu.

„Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG. Ne manifestăm, însă, disponibilitatea de a sprijini cu expertiză Ministerul Muncii, cel care este titularul acestei reforme conform PNRR.

Pentru că înţelegem contextul deosebit de complicat şi sensibilitatea publică generată de tema pensiilor de serviciu, Ministerul Justiţiei va veni în întâmpinarea Ministerului Muncii şi va formula propuneri de amendamente care să răspundă rigorilor CCR, după ce vom vedea motivarea publicată în Monitorul Oficial. Pentru aceste propuneri de amendamente vom consulta, ca de fiecare dată, CSM, ICCJ şi Ministerul Public”, a completat aceasta.