Începând de anul viitor, anumite persoane vor primi în plus la pensie peste 3.000 de lei. Potrivit explicației oferite de Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor creşte cu 13,8%, cât este rata inflaţiei.

A doua creștere ar urma să se facă, cel mai probabil, la 1 septembrie.

Noua lege a pensiilor

Premierul a spus că creşterea va fi diferenţiată pentru „a se închide inechităţile”. La rândul lor, pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei, o decizie contrară fiind neconstituţională, a mai spus șeful Guvernului.

Astfel, o parte dintre pensionarii speciali, respectiv magistraţii, vor putea primi la pensie şi 3.000 de lei în plus.

În cazul magistraților, mai precis cei ieșiți la pensie în baza legilor 303/2004 și 303/2022, creșterea ar urma să fie de 3.033 de lei. Aceasta este calculată drept indexarea cu 13,8% a pensiei medii de 21.980 de lei. Aceasta este aferentă lunii octombrie, cea mai recentă statistică oficială disponibilă în momentul de față.

Marcel Ciolacu a susținut că urmează „a se închide toate inechităţile” în noua lege a pensiilor.

„Nu va fi afectată nicio pensie, drepturi obţinute pe vechile legi, toată proiecţia este pentru viitor. Este exclus ca cineva să piardă vreun ban după recalculare”, a completat premierul.

Șeful Casei de Pensii a vorbit despre egalizarea vârstei de pensionare

Amintim că șeful CNPP, Daniel Baciu, a făcut declarații duminică, 5 noiembrie, despre egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. Acesta a explicat că acest proces va avea loc în anul 2035. În plus, a explicat și de ce este o procedură atât de îndelungată.

Daniel Baciu a susținut că reforma sistemului de pensii, drept urmare și egalizarea, trebuie să aibă loc treptat. Oficialul explică faptul că vârsta de pensionare pentru femei va fi ridicată la 63 de ani până în 2030.

Ulterior, între 2030 și 2035, va fi crescută la 65 de ani. După 2035, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru atât femei, cât și bărbați. Reprezentantul Casei de Pensii explică faptul că noutatea constă în eșalonarea procesului de egalizare.

„Noutatea este că practic egalizarea se face treptat, eșalonat și vreau să vă spun că și în actuala lege această creștere a vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani se face eșalonat până în 2030, urmând ca din 2030 până în 2035 să se facă și egalizarea până la 65 de ani cu vârsta de pensionare a bărbaților. Deci lucrul acesta se va întâmpla lent. practic în 2035 se va face această egalizare a vârstei de pensionare între femei și bărbați”, a declarat Daniel Baciu pentru România TV.