Proiectul pentru noua lege a pensiilor va intra în dezbatere în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților pe 20 noiembrie. Amendamentele pot fi depuse până pe 17 noiembrie, iar raportul trebuie prezentat pe 20 noiembrie. Acesta urmează să fie dezbătut şi în şedinţa de plen.
Proiectul pentru noua lege a pensiilor va intra în dezbatere pe 20 noiembrie
Senatul a votat deja proiectul de lege. Conform acestuia, pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Au fost înregistrate 85 de voturi „pentru”, şase voturi „împotrivă” şi 19 abţineri.
Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.
Guvernul propune o majorare a punctului de pensie cu 13,8% începând cu 1 ianuarie
În momentul de față, este așteptată o decizie din partea Camerei Deputaților. Guvernul propune o majorare a punctului de pensie cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, ajungând la 2.032 de lei.
De asemenea, se propune o recalculare a pensiilor după o nouă formulă începând cu 1 septembrie 2024. Dreptul la pensie necesită 15 ani de contribuții, excluzând perioadele necontributive asimilate. Se vizează și egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați până în 2035.
Majorarea pensiilor este prioritară pentru Guvern
Amintim că majorarea pensiilor este prioritară pentru Guvern, potrivit unei declarații făcute anterior de Marcel Boloş. Ministrul a ținut să sublinieze că „oamenii care au muncit din greu zeci de ani TREBUIE să primească sprijinul pe care îl merită și de care au nevoie”.
O altă responsabilitate, a subliniat ministrul, este respectarea promisiunilor și garantarea siguranței financiare a pensionarilor.
„Majorarea pensiilor este o prioritate și o responsabilitate pentru Guvern. Oamenii care au muncit din greu zeci de ani TREBUIE să primească sprijinul pe care îl merită și de care au nevoie. Tot o responsabilitate este să ne asigurăm că acest proces se desfășoară în mod corect. Să ne respectăm promisiunile, să garantăm siguranța financiară a pensionarilor și să menținem stabilitatea economică a țării”, a scris Marcel Boloş pe Facebook.
Ministrul a spus apoi că este „de partea persoanelor vulnerabile”. Acesta a amintit că a înființat un program special din fonduri europene. Este vorba despre „Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027”. Acesta aduce României peste 4 miliarde de euro și „se implementează acum în bună regulă”.
Boloş a afirmat și că, în trei ani de guvernare, pensiile „au fost majorate cu 40%”. Autoritățile au avut grijă în acest interval să calculeze foarte atent „ce se poate face”.