Cine primește bilete pentru stațiunile balneare în acest an?
Bilete pentru stațiunile balneare. Pentru pensionari, se anunță schimbări semnificative în privința biletelor pentru stațiunile balneare în anul 2024, conform noii legi a pensiilor. Modificările, programate să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, aduc beneficii atât pentru deținătorii biletelor de tratament, cât și pentru soții acestora.
Potrivit noilor prevederi, ambii soți vor avea posibilitatea să participe la tratamentul balnear dacă costul unui singur bilet este acoperit integral. Așadar, schimbările propuse în noul act normativ, inclus în legea pensiilor, vor fi implementate începând cu septembrie 2024.
Această reformă permite și soților asiguraților care nu sunt pensionari în sistemul public să beneficieze de biletele de tratament balnear, conform Legii 360/2023.
„Se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/ soției asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”, prevede legea.
Conform noilor reglementări, locurile pentru beneficiari sunt garantate atât în unitățile de tratament ale Casei Naționale de Pensii Publice, cât și în alte instituții specializate, prin intermediul unor contracte încheiate de CNPP. Anul viitor, se vor acorda peste 60.400 de bilete, distribuite în cel mult 19 serii în unitățile de tratament balnear deținute de CNPP.
Suma alocată se ridică la 400.000 de lei
Suma alocată pentru aceste beneficii se ridică la 400.000 de lei, conform prevederilor legii bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 442/2023 pentru anul 2024.
Ca în fiecare an, biletele de tratament balnear vor fi oferite asiguraților și pensionarilor din sistemul public de pensii, în limitele sumelor alocate de stat în acest scop.
„S-au prevăzut sumele cu această destinaţie la capitolul ‘Asigurări si asistență socială’, titlul ‘Asistenţă socială’, articolul ‘Ajutoare sociale’, alineatul ‘Ajutoare sociale în natură’, în valoare de 400.000 mii lei.
Astfel, din această sumă vor fi asigurate maximu, 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii în unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența de bilete se va stabili în urma încheierii unor contracte subsecvente de prestări servicii cu alte unităţi de profil în baza atribuirii, în anul 2024, de acorduri cadru de servicii de tratament balnear, cazare şi masă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016”, se precizează în legea respectivă.
Iată ce declara pe acest subiect, în urmă cu câteva săptămâni, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.
„Încă din luna martie am început deja să avem aceste bilete cu societățile de tratament balnear. (…)
Aceste bilete sunt o formă de protecție acordată de Guvern pensionarilor pentru că ei plătesc 50% din valoarea pensiei diferența până la prețul real. Valoarea este de 2.600 lei, diferența este suportată din bugetul asigurărilor naționale de stat”, a afirmat Baciu la România TV.