Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre Noua lege a pensiilor în cadrul unui mesaj transmis cu ocazia Zilei Vârstnicilor. Ne-am propus să o finalizăm și să o aplicăm de anul viitor, a declarat Ciolacu, despre noua lege a pensiilor.
Am promis o nouă lege a pensiilor, pe care ne-am propus să o finalizăm și să o aplicăm de anul viitor, și care să elimine inechitățile existente la ora actuală, susține premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.
„Astăzi îi sărbătorim pe cei din generațiile ajunse la vârsta senectuții, oameni pe care îi respectăm pentru înțelepciunea și experiența lor de viață, de la care fiecare dintre noi are de învățat.
Premierul a ținut să precizeze că legătura între generații este foarte importantă în orice societate, iar în tradiția poporului român a existat întotdeauna respectul pentru persoanele vârstnice.
Personal, prețuiesc această tradiție și îmi doresc ca ea să fie continuată multe generații de acum înainte. Din poziția de prim-ministru îmi revine o responsabilitate în plus față de această categorie socială, a persoanelor vârstnice, pentru protejarea lor în fața provocărilor actuale, cărora cu toții încercăm să le facem față”, susține șeful Guvernului.
Acesta susține că Guvernul are în vedere și măsuri sociale orientate ori de câte ori este nevoie către nevoile persoanelor de vârsta a treia.
„Vrem ca pensia să reflecte corect contribuția de o viață a fiecărui român. Am promis o nouă lege a pensiilor, pe care ne-am propus să o finalizăm și să o aplicăm de anul viitor, și care să elimine inechitățile existente la ora actuală în ceea ce privește sistemul de pensii. Măsurile cu care venim vrem să asigure acel echilibru social de care românii ajunși la vârsta de pensie au nevoie, iar pensiile pe care le încasează să nu se transforme în venituri de subzistență, ci să le asigure un trai decent. Pentru că respectul pentru generațiile de vârstnici înseamnă să-i protejăm și pe cei rămași singuri, ne vom asigura că interesele lor vor fi apărate și că beneficiază de îngrijirea de care au nevoie în cele mai bune condiții”, adaugă Marcel Ciolacu.
Ministrul Muncii, de Ziua Vârstnicilor: Noua lege a pensiilor să aducă respect și echitate
Și ministrul Muncii a ținut să transmită un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, mesaj în care a vorbit tot despre Noua lege a pensiilor.
„Noua lege a pensiilor vreau să le răsplătească anii de muncă în condiții grele. Vreau o lege care să aducă respect și echitate”, susține Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, marcată la 1 octombrie.
„E o zi importantă pentru mine ca ministru care, prin mandatul meu, mi-am asumat să cresc calitatea vieții celor 5 milioane de vârstnici, din care 4.765.133 sunt pensionari în sistemul public. Am menționat numărul exact pentru că fiecare contează. Iar noua lege a pensiilor vreau să le răsplătească anii de muncă în condiții grele. Vreau o lege care să aducă respect și echitate”, a scris duminică ministrul pe Facebook.
În mesaj, Simona Bucura-Oprescu le urează vârstnicilor viață lungă, cu sănătate, bucurii și cu oamenii dragi alături.
„Apăsarea sufletească a vârstnicilor români nu este doar nivelul veniturilor, ci și dorul. Dorul de copiii și nepoții plecați din țară printre străini, dorul de oamenii pe care îi iubesc. Trebuie să le acordăm respect în fiecare zi, atât ca reprezentanți ai statului român, prin politici publice, dar și noi ca oameni: să petrecem timp cu ei, să le cerem sfatul, să le oferim o îmbrățișare! N-au avut o viață ușoară. Și n-o au nici acum, să recunoaștem cu toții, dacă vrem să schimbăm ceva! Cum ar fi ca ridurile de pe chipurile vârstnicilor să fie mai degrabă de la momentele în care au zâmbit?”, adaugă ministrul Muncii.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că îşi doreşte ca până la 1 ianuarie să fie promulgată noua lege a pensiilor, iar până la 1 noiembrie ar trebui să se încheie toate procedurile în privinţa pensiilor speciale.
El a menţionat că, împreună cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană, s-a decis să se meargă pe varianta prin care se închid inechităţile în interiorul legii pensiilor.