Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre o așa zisă capcană din noua lege a pensiilor. Ea se referă la criteriile de recalculare a pensiilor românilor care au fost încadrați la locul de muncă în condiții speciale. Ce se întâmplă cu aceste pensii?
Capcana din noua lege a pensiilor
Ministrul Muncii a oferit mai multe detalii cu privire la noua lege a pensiilor. Concret, Simona Bucura-Oprescu a oferit informații cu privire la românii care au lucrat în condiții speciale de muncă.
Șefa de la Muncă spune că există situații în care angajatorul nu a plătit contribuțiile în mod corespunzător pentru acești români. Astfel, la calculul pensiei, Simona Bucura-Oprescu spune că situația va fi interpretabilă.
Ea spune că toate dosarele de pensie vor fi recalculate, indiferent de legea în baza căreia s-au pensionat. Aceasta mai spune că, în ciuda legii sub care s-au pensionat, se vor aplica prevederile legii 360 și formula de calcul corespunzătoare.
Acesta a menționat că este esențial să se înțeleagă că beneficiile nu se acumulează în mod excesiv. Punctele de stabilitate sunt acordate doar pentru perioadele contributive.
În cazul în care o persoană a lucrat în condiții deosebite timp de patru luni pe an, va beneficia de acestea doar dacă angajatorul a plătit contribuțiile aferente.
„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.
Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.
Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.
Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu.
Modul de calculare al pensiei pentru condiții deosebite de muncă
Pentru fiecare an de muncă în condiții deosebite, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare. Pentru un an de muncă în condiții speciale se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.
Conform noii Legi a Pensiilor, ce va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, persoanele care au activat în medii poluate și puteau ieși la pensie cu 2 ani mai devreme nu vor mai beneficia de această opțiune.
Prevederea referitoare la pensionarea anticipată fără penalizare a fost eliminată din cadrul legislației actualizate
„Potrivit actului normativ, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.
Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați”, aceasta este prevederea care nu se mai aplică.
În vederea obținerii reducerii de 2 ani a perioadei de muncă înaintea pensionării, cei care au activat în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de data de 1 septembrie 2024.
Astfel, ei se vor pensiona pe vechea lege.