„România are deja o problemă cu bugetul asigurărilor sociale. Întreg deficitul bugetului României este generat doar de deficitul bugetului de asigurări sociale. Presupunând că, prin absurd, peste noapte, bugetul asigurărilor sociale s-ar echilibra, automat s-ar echilibra și bugetul României. Problema imensă pe care o are România nu este de natură decât de a se agrava, tocmai datorită faptului că nu reușim să avem o politică mai prudentă a pensiilor în viitor.
Angajarea unor creșteri de pensii în continuare este extrem de riscantă și pentru faptul că, înseamnă că vom aloca bani și de la alte capitole bugetare care sunt cel puțin la fel de importante, dacă nu chiar mai importante și care țin de dezvoltarea pe termen lung a țării. Totuși, bugetul este alocat pentru cheltuieli imediate, pentru că pensiile intră în categoria cheltuielilor imediate”, a declara Radu Crăciun, în cadrul emisiunii Capital Live, emisiune moderată de Claudiu Șerban, difuzată pe Facebook, în fiecare miercuri, începând cu ora 11.00.

„Deși guvernul susține că avem o creștere economică solidă, ceea ce este de ajuns pentru a suplini acești bani care vor fi dați în plus la pensii, pentru anul acesta, creșterea economică reală este mai mică decât creșterea pe care a fost gândit bugetul. Acesta este și motivul pentru care veniturile la buget sunt la nivelul așteptărilor. Sigur, hârtia suportă orice, dar trebuie să ai și niște estimări realiste față de evoluțiile economice viitoare și să te întrebi la următoarea recesiune de unde vor mai fi luați bani. Toate aceste cheltuieli angajate pentru pensii și salarii nu sunt  cheltuieli care pot fi scăzute peste noapte din buget și asta s-a văzut foarte clar la criza precedentă când s-a încercat acest lucru și nu a fost posibil”, a mai declarat Crăciun.

 „Vărsta de pensionare va crește, eu cred că este inevitabil”, avertizează președintele APAPR. România nu este o excepție, sistemele publice de pensii din zeci de țări din lumea asta sunt sub o presiune enormă din motive demografice și atunci soluțiile sunt de sprijinire a creșterii vărstei de pensionare. Până și Putin, în Rusia, a ajuns să sprijine creșterea vârstei de pensionare deși este un politician populist și acest lucru nu o să îi atragă foarte mare popularitate. Totuși, aceasta este măsura presiunii existente asupra sistemului de pensii de nu numai de acolo, ci și din alte părți ale lumii. Pe lângă creșterea vărstei de pensiunare, presiunea simțită în sistemele publice de pensii din lume mai poate atrage creșterea contribuțiilor la asigurări sociale și plafonarea pensiilor.