Raportul dintre cea mai mică pensie a unui magistrat de Judecătorie și pensia medie pe economie este de 10 la 1. Ea este în favoarea judecătorului de Judecătorie. În același timp, raportul dintre cea mai mare pensie a unui magistrat procuror general, în valoare de 10.000 de euro pe lună, și pensia medie pe economie este de 25 la 1 în favoarea procurorului general.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că s-au făcut deja pași în această direcție prin legea 282 din 2023. Actul normativ stabilește că nicio categorie de pensii de serviciu nu poate depăși ultimul venit în plată.
„Este important de știut că și aici s-au făcut pași. Avem deja un act normativ, legea 282 pe 2023, care nu mai permite niciuna dintre categoriile de pensii de serviciu să aibă o pensie mai mare decât ultimul venit în plată”, a comentat Simona Bucura-Oprescu.
Pensiile de serviciu
Această reglementare se aplică și magistraților, cu un nivel de supra-impozitare pentru partea necontributivă, împreună cu o creștere eșalonată a vârstei de pensionare pentru a se apropia de condițiile din sistemul public.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a evidențiat ce s-a petrecut în urma analizei bugetului Casei Naționale de Pensii. Astfel, s-a constatat că cheltuielile cu aceste categorii scad. Ea a subliniat importanța conștientizării cetățenilor cu privire la reformele care au fost implementate. Ele au ca obiectiv aducerea situației în aceste categorii cât mai aproape de principiul contributivității din sistemul public de pensii.
„Este foarte important ca românii să știe că și aici, da, suntem conștienți de situație și se fac și s -au făcut reforme care să aducă cât mai aproape de contributivitate situației inclusiv din acest sistem”, a mai spus ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.
România nu are un acord activ cu FMI, iar Guvernul este responsabil
După încheierea vizitei sale, Kees Martijn de la FMI a subliniat necesitatea unor noi reforme fiscale pentru a îmbunătăți veniturile, eficiența și echitatea. El a menționat că o creștere a veniturilor de peste 2% din PIB, în afara pachetului fiscal recent, va fi necesară în următorii 2 ani.
Ministrul Muncii, Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a oferit un răspuns la declarațiile lui Kees Martijn. Ea a menționat că România nu are un acord activ cu FMI și că Guvernul României este responsabil.
Se iau măsuri concrete pentru reducerea muncii la negru
Ministrul Muncii a subliniat că toate măsurile luate pentru creșterea veniturilor românilor au fost implementate împreună cu inițiativele pentru o colectare mai eficientă a veniturilor statului. Acesta a adus în discuție inclusiv introducerea facturii electronice (E-factura).
Ministrul a asigurat că vor fi luate măsuri concrete pentru reducerea muncii la negru. Ea a făcut referire în special în domeniul Muncii, Solidarității Sociale. Aceste acțiuni sunt menite să ofere sprijin pentru implementarea măsurilor benefice pentru cetățeni.